Weerpraatje van dinsdag 13 maart:

Vandaag beïnvloedt een storing nog de hele dag ons weer. De storing hangt samen met een kleine kern van lagedruk die boven de Noordzee ligt. Daaromheen gedraaid ligt die storing met perioden van regen en buien. Vooral vanochtend is het dan ook nog nat met buien en regengebieden die over ons heen gestuurd worden. Vanmiddag komen er geleidelijk aan meer droge perioden en nog later op de middag kunnen enkele voorzichtige opklaringen binnenlopen vanaf de kust. Dat zal echter pas in de late middag het geval worden. Tegen die tijd moeten de droge perioden dan echt wel gaan overheersen. De temperaturen zitten vandaag een stuk lager dan de vorige dagen en zitten vanochtend vroeg zelfs nog wat lager dan eerst voorzien. We starten de dag met een minimum van rond een 5 à 6 graden. Daar komen gaandeweg wel weer een paar graden bij, maar veel meer dan een maximale temperatuur van een graad of 8 zullen we helaas niet halen. Daarbij staat een meestal matige wind boven land uit het westen tot noordwesten. Aan de kust kan die vrij krachtig tot krachtig gaan waaien met uitschieters tot een 40 à 50 km per uur. Zeker later vandaag trekt die wind tijdelijk wat aan.

Tegen de avond is het overal droog geworden en worden de opklaringen geleidelijk aan een stuk breder. De temperaturen dalen snel en de wind neemt in kracht af. Vannacht is het overal droog en komen er steeds meer opklaringen. Het wordt dan nog wat rustiger met een wind die zo goed als helemaal wegvalt tegen de ochtend. De minima kunnen in de koude lucht waar we ons dan in bevinden en zeker ind de aanwezige opklaringen flink dalen. We noteren tegen de ochtend waarden van maar amper 1 à 2 graden of zelfs nog iets minder. Aan de grond kan het daarbij op diverse plekken een graadje vriezen. Het is dan ook uitkijken voor eventuele gladheid en de auto’s kunnen morgenochtend hier en daar wel een laagjes ijs op de ruiten hebben.

Morgen krijgen we een droge periode. Zon en wolken wisselen elkaar dan af, maar het wordt dan wel weer een 11 tot 13 graden. De wind trekt dan overdag geleidelijk aan weer naar een meer zuidelijke hoek en waait dan nog maar zwak tot matig meer. Rukwinden zijn er dan niet meer bij. Al bij al is het morgen een best wel aardige dag met droge omstandigheden en redelijk wat ruimte voor zonnige perioden. Met die zwakke zuidelijke wind en vrij aangename maxima, wordt het een prima voorjaarsdagje.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Toch kan het nog wel redelijk afkoelen met minima die naar een laagste waarde van een 3-4 graden dalen tegen de ochtend. Op donderdag overdag maakt dan een volgende storing haar opwachting met regen en wind en wordt het weer een erg natte dag. De storing brengt wel weer wat zachtere lucht mee waarin we ook dan toch een 12 à 13 graden zullen halen, maar de zon is er dan niet meer bij. Het waait daarbij weer vrij stevig uit een zuidelijke, later meer westelijke hoek.

Vrijdag wordt een wisselvallige dag. Er liggen nog altijd storingen vlak in de buurt en die blijven zorgen voor erg veel wisselvalligheid. Wolken en een paar opklaringen wisselen elkaar dan af, maar wat regen of een bui zijn nooit ver weg. De maxima vallen wat terug en veel meer dan een tiental graden zit er dan niet meer in. De wind wordt in de loop van de dag noordwestelijk en waait dan meestal matig.

In het weekeind komt er opnieuw een portie erg koude lucht op ons af. De luchtdruk boven Scandinavië schiet weer de hoogte in en er bouwt zich daar voor de tweede keer op korte tijd een flink hogedrukgebied op. Iets wat we in lange tijd niet meer gezien hebben, lukt nu voor de tweede keer opeenvolgend: zaterdag wordt een portie winterse lucht met een noordoostelijke tot oostelijke stroming rond dit hoog richting West-Europa op transport gezet. Alle oplossingen zijn ook nu weer erg eenduidig, dat zie je duidelijk terug in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen. Zaterdag dendert die koude lucht naar het zuiden en komt bij ons binnen. Het is dan ook zwaar bewolkt tot betrokken en met een koude noordoostelijke wind wordt het niet veel warmer dan maar enkele graden boven nul, als we zelfs dat al halen. Het zou best kunnen dat we zaterdag amper maxima van boven het vriespunt halen, al zit er nog wel wat onzekerheid en marge op. Het kan allemaal nog wat schuiven in de tijd, maar dat de koude lucht uiteindelijk in de loop van zaterdag / zondag tot hier geraakt, is een feit. Uit de bewolking valt ook wat regen of smeltende sneeuw of zelfs wat sneeuw. De bovenluchten zijn er zeker koud genoeg voor.

Zondag zitten we in die koude lucht met nog altijd veel bewolking en kans op wat gevlok. Veel is het niet, maar het kan hier en daar toch wat blijven liggen. Later wordt het dan droger en kan het wat opklaren, waarbij we dan een paar graden boven nul halen, maar veel meer dan 4-5 graden wordt het zeker niet. Ook de daaropvolgende dagen zitten we tijdelijk in die koude lucht met in de nachten negatieve minima. Die zouden best wel tot een 3-4 graden onder nul kunnen zakken terwijl we dan overdag niet veel hoger uitkomen dan rond een 4-5 graden. Het voelt daarbij koud aan, maar de zon is er dan wel terug. Tegen het midden van de week lopen de temperaturen dan geleidelijk aan weer op wanneer de wind weer meer westelijk gaat worden.

Samenvattend: vandaag regenachtig en nat. Morgen tijdelijk droog met wat zon en de beste dag van de week. Donderdag regen, vrijdag wisselvallig. Zaterdag en in het weekeind fors kouder met een nieuwe winterse inval, mogelijk zelfs met wat sneeuw. Dan tijdelijk enkele droge en koude dagen met vorst in de nachten. Tegen midden volgende week opnieuw minder koud.

Geert, dinsdag 13 maart, 06.45 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen