Weerpraatje van maandag 12 maart:

Vandaag begint de dag nog droog met eerst nog een periode van afwisselend wolkenvelden en opklaringen. Een aantal daarvan kan nog wel vrij breed uitvallen, maar het zijn geen blijvers. Een volgende storing staat al snel te popelen om binnen te lopen waarbij het ook weer zwaar bewolkt tot betrokken wordt. Vanmiddag is de zon dan ook verdwenen en neemt de bewolking verder toe, gevolgd door regen en/of buien die de de rest van de dag zullen aanhouden. Er kunnen in de loop van de namiddag ook weer enkele fikse buien gevormd worden die in de regenzone ingebed zitten en het is alweer niet uitgesloten dat daar links of rechts ook een donderklap mee gepaard gaat. Het gaat daarbij ook harder waaien. Later op de dag trekt de dan zuidwestelijk geworden wind aan en gaat matig waaien boven land. Aan de kust wordt die vrij krachtig tot zelfs krachtig. Er zijn daarbij uitschieters mogelijk die aantrekken tot een 50 à 60 km per uur. We komen in wat minder zachte lucht terecht dan tijdens het voorbije weekend, maar toch halen we nog gemakkelijk een 11 à 12 graden als maxima.

In de nacht naar dinsdag blijven er veel wolken hangen. Een kleine depressie met daaromheen een aantal storingen blijven dicht in de buurt zitten en zorgen ook dan voor perioden met regen en/of buien terwijl de minima dalen naar een 8 graden tegen de ochtend. Het blijft aanvankelijk ook vrij stevig waaien waarbij de wind meer naar het westen gaat trekken. Er blijven daarbij uitschieters tot een 50 à 60 km per uur mogelijk tot de ochtend.

Het blijft ook morgen erg nat. De storing van vandaag ligt dan nog altijd in de buurt en zorgt ook dan de hele dag door voor veel bewolking met perioden van regen of buien. Die neerslag kan per momenten intens zijn. Het wordt dan ook een stuk koeler. Een meer naar noordwest draaiende wind voert koelere lucht aan waarin de maxima een stuk lager gaan zitten. We halen dan geen 10 graden meer en moeten het doen met maxima rond een graad of 8. Later in de namiddag wordt het dan wel geleidelijk aan wel droger vanaf de kust en tegen het eind van de dag lopen er vervolgens een aantal opklaringen binnen.

Na een koele en droge nacht naar woensdag toe met flink wat opklaringen en met minima die rond een 3-4 graden gaan zitten tegen de ochtend, krijgen we woensdag overdag een wat drogere periode. Zon en wolken wisselen elkaar dan af, maar het wordt dan wel weer een 10 tot 12 graden. De wind trekt dan overdag geleidelijk aan weer naar een meer zuidelijke hoek en waait dan nog maar zwak tot matig meer. Rukwinden zijn er dan niet meer bij.

In de tweede helft van de week lopen de maxima zoals het er nu naar uitziet, waarschijnlijk weer wat op. Op donderdag maakt dan een volgende storing haar opwachting met regen en wind en wordt het een natte dag. De storing brengt wel weer wat zachtere lucht mee waarin we tijdelijk een 12 tot 14 graden kunnen halen. Vrijdag wordt het dan weer droger met afwisselend opklaringen en wolkenvelden en kans op nog een lokale bui.

In het weekeind wordt het zaterdag waarschijnlijk nog vrij zacht met maxima rond een 13-14 graden, maar het koudere scenario dat de voorbije dagen al een paar keer op de weerkaarten verscheen, is er terug en dit keer op zo goed als alle modellen. Zoals je kan zien in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen zou het dan vanaf zondag fors kouder worden! Er staat op zo goed als alle weerkaarten opnieuw een inval van arctische lucht ingetekend die met gemak tot bij ons zou geraken. Dat wordt iets om in de gaten te houden. Het is nog ver, binnen een week, maar ook de vorige inval van koude stond vroeg op de kaarten en is er uiteindelijk gekomen. In dat geval halen we vanaf zondag geen 5 graden meer en kan het in de nachten opnieuw (flink) gaan vriezen.

To be continued de komende dagen.

Geert, maandag 12 maart, 06.35 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen