Weerpraatje van zondag 11 maart:

Vandaag start klets- en kletsnat. Helemaal zoals verwacht is de voorbije nacht een erg actieve storing binnengelopen met een aantal fikse buien daarin. Ook zoals gisteren in het weerpraatje al vermeld, was er daarbij kans op een aantal lokale donderklappen en die zijn er, vooral in Oost-Vlaanderen, ook effectief geweest. De neerslagsommen die de buien brachten, liepen vooral daar vanochtend dan ook al lokaal in de tientallen liters. Vooral een strook over het centrum van die provincie kreeg bakken neerslag over zich heen met hier en daar sommen tot aan 30-40 liter water per vierkante meter. Ook West-Vlaanderen werd al goed bedeeld met neerslaghoeveelheden tussen 10 en 20 liter water per vierkante meter en het is nog niet gedaan. Vanochtend regent het eerst nog enkele uren fors door, maar de storing trekt daarbij toch geleidelijk aan verder noordwaarts. Later op de ochtend komen er meer droge perioden binnen vanaf de Franse grens en uiteindelijk bereiken ons dan enkele opklaringen. In de tweede helft van de ochtend wordt het dan ook droog en tegen de middag krijgen we wat voorzichtige zonnige perioden. We zitten daarbij nog altijd in erg zachte lucht en we noteren daarbij gemakkelijk maxima van 14 tot 15 graden. Als de zon het lang genoeg weet uit te zingen kunnen we zelfs naar een 16-17 graden gaan op sommige plekken. Lang duurt het feestje echter niet want later in de middag nadert dan een gebied met opnieuw enkele buien. Dat gebied is minder actief dan de storing van de voorbije nacht, maar toch kunnen er later in de middag opnieuw enkele stevige buien opduiken. Daarbij is er ook weer een kleine kans aanwezig dat er links of rechts een donderklap te horen is. De wind houdt zich de hele dag redelijk koest en waait daarbij maar zwak tot hoogstens tijdelijk eens matig uit een zuidelijke hoek.

Ook vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met in de eerste helft van vanavond en vannacht nog altijd kans op een lokale bui, maar die kans wordt snel kleiner. De wind blijft daarbij in het zuiden zitten en voert onafgebroken erg zachte lucht aan  met minima die alweer niet echt onder de 8 tot 9 graden gaan uitkomen. Later in de nacht is de kans op regen of buien flink kleiner geworden en blijft het overwegend droog. Er blijven wel veel wolken hangen zodat het aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken zal blijven tot de ochtend.

Morgen houden we het daarbij niet lang droog. In de ochtend zijn nog droge perioden mogelijk, maar een volgende storing staat al snel te popelen om binnen te lopen waarbij het ook weer zwaar bewolkt tot betrokken blijft. In de loop van de ochtend al, begint het dan ook snel te regenen en die regen zal de rest van de dag aanhouden. Het gaat daarbij ook harder waaien. Later op de dag trekt de dan zuidwestelijk geworden wind aan en gaat matig waaien boven land. Aan de kust wordt die vrij krachtig tot zelfs krachtig. Er zijn daarbij uitschieters mogelijk die aantrekken tot een 50 à 60 km per uur. We komen morgen ook in wat minder zachte lucht terecht, maar toch halen we nog gemakkelijk een 11 à 12 graden als maxima en dan ondanks het feit dat de zon toch weer de grote afwezige zal spelen.

In de nacht naar dinsdag blijven er veel wolken hangen. Storingen blijven dicht in de buurt zitten en zorgen ook dan voor perioden met regen en/of buien terwijl de minima dalen naar een 8 graden tegen de ochtend. Het blijft aanvankelijk ook vrij stevig waaien waarbij de wind meer naar het westen gaat trekken.

Het blijft ook op dinsdag erg nat. De storing van maandag ligt dan nog altijd in de buurt en zorgt ook dan de hele dag door voor veel bewolking met perioden van regen of buien. Die neerslag kan per momenten intens zijn. Het wordt dan ook een stuk koeler. Een meer naar noordwest draaiende wind voert koelere lucht aan waarin de maxima een stuk lager gaan zitten. We halen dan geen 10 graden meer en moeten het doen met maxima rond een graad of 8. Later op dinsdag wordt het geleidelijk aan wel droger vanaf de kust.

Na een koele nacht naar woensdag toe, met minima die rond een 3-4 graden gaan zitten, krijgen we woensdag overdag een wat drogere periode. Zon en wolken wisselen elkaar dan af, maar het wordt dan wel weer een 10 tot 12 graden.

In de tweede helft van de week lopen de maxima zoals het er nu naar uitziet, waarschijnlijk weer wat op. Het koudere scenario dat gisteren op die termijn in de weerkaarten zat, schuift wat op, maar is er nog niet volledig uit. Zoals je kan zien in De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen zou het dan weer enkele graden zachter worden, maar is vanaf het weekeind toch nog altijd een vrij grote kans aanwezig op tijdelijk weer wat koeler weer.

To be continued de komende dagen.

Geert, zondag 11maart, 08.45 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen