Weerpraatje van zaterdag 10 maart:

De voorbije nacht is het erg zacht gebleven met minima die niet eens onder de 8-9 graden zijn gedaald en zoals verwacht zijn we daarbij vanochtend in erg zachte lucht terechtgekomen. We starten vandaag dan ook al met temperaturen die vanochtend vroeg al rond een 10 tot 12 graden zitten en daar komen in de loop van de ochtend nog gemakkelijk een aantal graden bij zodat de 14 graden overal met gemak zal gehaald worden. Er is een kans dat we daarbij ook stranden rond een 15-tal graden, maar zeker is dat niet. Er ligt immers erg veel bewolking in onze buurt. Die hoort bij de fronten die de warme lucht tot bij ons geblazen hebben en die fronten blijven de hele dag, zelfs het hele weekend in onze omgeving liggen. Het is vanochtend dan ook aanhoudend zwaar bewolkt tot bij momenten betrokken, maar wel overwegend droog. Daar staat ook een matige wind bij uit een zuidelijke hoek. Vanmiddag komt dan een volgende front vanuit Frankrijk dichterbij en daarmee stijgen de regenkansen weer. Later vanmiddag volgen er dan ook weer perioden met regen. Het blijft daarbij aanhoudend erg zacht met maxima rond 13-14 graden en steeds een matige wind uit diezelfde zuidelijke hoek.

Ook vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met in de eerste helft van vanavond en vannacht nog altijd kans op een lokale bui of eens wat regen. Het blijft ook erg zacht met minima die alweer niet echt onder de 8 tot 9 graden gaan uitkomen en steeds een matige wind uit een nog altijd zuidelijke hoek. In de loop van de nacht stijgt zelfs de kans op een aantal fikse buien. Zeker na middernacht wanneer een volgende, opnieuw vrij actieve storing geleidelijk binnenloopt vanuit Frankrijk. In de buien die op dat front zitten, zou zelfs een donderklap kunnen voorkomen.

Ook morgen overdag blijft het vrij zacht met maxima die opnieuw gemakkelijk naar een 13 tot 14-tal graden oplopen, maar het blijft erg wisselvallig. Er is veel bewolking, al is een tijdelijke opklaring zeker niet uitgesloten. Tijdens die enkele opklaring kan het kwik dan eventueel wel de grens van de 15 graden al eens aantikken. Er vallen verder in de loop van de dag een aantal buien en er kunnen ook perioden met regen voorkomen. De algemene tendens is daarbij dat het morgen natter zal zijn dan vandaag en dat de droge perioden dan meer de uitzondering dan de regel worden. De buien kunnen ook nog steeds vrij intens en fel zijn en een enkele lokale donderklap blijft daarbij nog steeds de mogelijkheden behoren.

Ook begin volgende week blijft het een komen en gaan van storingen en buienlijnen en is het moeilijk om een lange droge periode te forceren. Neerslag is nooit ver weg en een paraplu zal zeker ook dan geen overbodige luxe zijn. Vooral maandag en dinsdag worden bij tijden erg natte dagen. Er passeren op die beide dagen regelmatig erg actieve storingen waarbij er telkens een flinke scheut water aan te pas kan komen. De wind blijft daarbij in een zuidwestelijke hoek zitten terwijl de maxima telkens wel ergens rond een 12 graden of iets meer uitkomen. Ook de minima blijven de komende tijd vrij zacht omdat er telkens veel bewolking blijft hangen en de wind steeds in een zachte zuidelijke tot zuidwestelijke hoek blijft zitten.

Later in de week wordt het waarschijnlijk iets minder zacht met in de tweede helft van de week temperaturen die geleidelijk weer wat kunnen gaan dalen. Het Europese model maakt het tegen eind volgende week / volgend weekend zelfs helemaal bont en laat opnieuw een koudegolf invallen … Voorlopig is het enkel de operationele run die dit scenario berekent, maar het is wel iets om toch in het achterhoofd te houden. Eén en ander is goed te zien op De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

To be continued de komende dagen.

Geert, zaterdag 10 maart, 09.25 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde natuurartikel over de paddentrek!
Lees ook het laatste toegevoegde weerartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen