Weerpraatje van vrijdag 9 maart:

Het is de voorbije nacht flink kunnen afkoelen, maar niet zo fel als eerst was voorzien. We starten vandaag met temperaturen tussen waarden van een 1 graad in het westen tot een 2-3 graden elders. Lokaal komt er nog wat lichte vorst aan de grond voor, maar dat is toch eerder de uitzondering dan de regel. Oorzaak is de bewolking van een volgende storing die sneller dan voorzien aan het binnenlopen is. Vanochtend krijgen we daarbij hier en daar nog wel enkele zonnestralen te zien, maar de bewolking overheerst op de meeste plaatsen al snel. Enkel in het noorden, langsheen de Nederlandse grens, zijn nog wat meer structurele opklaringen mogelijk. Vanuit het zuiden neemt de bewolking echter verder en verder toe. Vanochtend is het nog droog, maar vanmiddag zal dat niet meer het geval zijn. Vanaf de Frans-Belgische grens neemt de kans op wat regen toe en we krijgen dan ook geleidelijk aan op steeds meer plaatsen met wat lichte regen te maken. De wind zit daarbij in een zuidelijke hoek en waait aanvankelijk zwak tot matig, later matig. Daarbij wordt wel vrij zachte lucht aangevoerd met maxima die gemakkelijk naar een 10 tot 12 graden kunnen oplopen.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Een meer actieve storing loopt dan in op de eerste en in de loop van de nacht moeten we rekening houden met steeds perioden van regen. De wind blijft daarbij in een zuidelijke hoek zitten en blijft matig waaien. In eerste instantie kan het kwik daarbij op een graad of 8-9 terugvallen, maar veel lager dan dat zullen we niet uitkomen. Er wordt in de loop van de nacht immers steeds zachtere lucht binnengeblazen zodat de minima eerder de neiging zullen hebben om tegen de ochtend geleidelijk aan wat op te lopen. Het wordt de eerste echt regenachtige en zachte nacht van de maand en dat zal zeker op heel veel plekken dé trigger zijn om de paddentrek weer volop op gang te trekken!

Morgen, zaterdag blijft het dan ook overdag erg zacht. Het kan dan met een flinke zuidelijke stroming een graad of 13-14 worden. Mogelijk gaan de maxima zelfs richting de 15 graden. Zeker landinwaarts want we hebben daarvoor wel wat opklaringen nodig en dat zal een moeilijke worden. Het zal afhangen van de timing van de ingeplande regenzones want zonnig wordt het totaal niet. We zitten immers tussen een paar storingen in. Tijdens de nacht is er een warmtefront doorgekomen en later op zaterdag nadert dan een koufront. Die storingen liggen de hele dag dicht in de buurt zodat er regelmatig wat regen of buien aan te pas kunnen gaan komen. Tussen beide systemen in, zit wel een drogere periode met mogelijk een paar opklaringen en het zou best wel kunnen dat die net goed valt qua timing zodat we toch even van een paar zonnestralen kunnen genieten. In dat geval kunnen we dan effectief die 15 graden zien verschijnen. De kans daarop is landinwaarts groter dan aan de kust omdat de eventuele opklaringen daar het breedst kunnen gaan uitvallen. In elk geval zal het allemaal niet al te veel voorstellen en blijft een mogelijke opklaring echt wel beperkt, maar de kans is er wel degelijk. Later in de namiddag trekt dan een koufront binnen en neemt de kans op regen en/of buien weer toe en dat kunnen dan best wel een paar pittige buien zijn die gaan vallen.

In de nacht naar zondag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met nog altijd kans op een lokale bui of eens wat regen. Het blijft ook erg zacht met minima die alweer niet echt onder de 8 tot 9 graden gaan uitkomen en steeds een matige wind uit een nog altijd zuidelijke hoek.

Ook zondag overdag blijft het vrij zacht met maxima die opnieuw gemakkelijk naar een 13-tal graden oplopen, maar het blijft erg wisselvallig. Er is veel bewolking, al is een tijdelijke opklaring zeker niet uitgesloten. Er vallen in de loop van de dag een aantal buien en er kunnen ook perioden met regen voorkomen. Wisselvalligheid troef dus!

Ook begin volgende week blijft het een komen en gaan van storingen en buienlijnen en is het moeilijk om een lange droge periode te forceren. Neerslag is nooit ver weg en een paraplu zal zeker ook dan geen overbodige luxe zijn. De wind blijft daarbij in een zuidwestelijke hoek zitten terwijl de maxima telkens wel ergens rond een 12 tot 14 graden uitkomen. Ook de minima blijven de komende tijd vrij zacht omdat er telkens veel bewolking blijft hangen en de wind steeds in een zachte zuidelijke tot zuidwestelijke hoek blijft zitten.

Geert, vrijdag 9 maart, 06.15 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde achtergrondartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen