Weerpraatje van donderdag 8 maart:

Vandaag begint met een wisselende tot zwaar bewolkte hemel en in het westelijke deel van de regio valt er hier en daar al wat lichte regen of een buitje. De temperaturen zijn daarbij de voorbije nacht gedaald tot waarden rond een 3 à 4 graden. In de loop van de ochtend komt een storing dichterbij. Die gaat uiteindelijk over ons heen trekken met veel bewolking en regelmatig regen of enkele buien. De regen kan per momenten vrij intens zijn want er zitten in de storing een aantal felle buien die meetrekken. Daarbij neemt ook de wind tijdelijk weer toe uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.Die kan later en zeker aan de kust tijdelijk vrij krachtig gaan waaien met uitschieters tot in de buurt van een 50 km per uur. De neerslag is vooral een zaak van de ochtend. Deze namiddag krijgen we dan geleidelijk weer wat opklaringen en kan de zon zich weer wat laten zien. Er zijn dan nog enkele verspreide buien mogelijk, maar de droge perioden overheersen dan. Die trend zet door zodat het later vanmiddag overwegend tot helemaal droog blijft en de opklaringen met zonnige perioden steeds meer gaan overheersen naar de avond toe. De temperaturen komen vandaag uit rond vrij normale maxima voor de tijd van het jaar van een tiental graden.

Vanavond en vannacht blijft het dan vervolgens droog met toch wel vrij brede opklaringen. Dat zet dan de deur open voor temperaturen die vrij snel kunnen gaan dalen. Tegen de ochtend hebben we nog maar een graad of 2-3 over aan zee terwijl dat landinwaarts maar een 1 à 2 graden meer zal zijn. Het is niet uitgesloten dat we daarbij lokaal zelfs rond het vriespunt gaan uitkomen, terwijl het aan de grond op vele plekken licht zal gaan vriezen. Morgenochtend staan vele wagens dan ook weer aangevroren terwijl het uitkijken is voor een enkele lokale gladde plek.

Vrijdag overdag blijft het nog lang droog. Een volgende storing nadert ons weliswaar, maar die komt er maar in de late middag aan. Voor die tijd hebben we eerst nog recht op een aantal flinke zonnige periodes. De bewolking neemt echter wel langzaam toe en in de loop van de dag verliezen we de zon. De temperaturen lopen daarbij op naar een waarde van een 11 tot 12 graden bij een matige en weer naar een zuidelijke richting draaiende wind. Tegen de avond komt er dan regen opzetten en in de nacht naar zaterdag gaat het regenen. De temperaturen blijven dan vrij hoog zitten en lopen zelfs op naar zaterdagochtend. We krijgen dan minima die niet onder de 8 graden gaan dalen.

In het weekend blijft het vooral op zaterdag erg zacht. Het zou dan met een flinke zuidelijke stroming een graad of 13-14 kunnen worden. Als het opklaart zelfs richting de 15 graden, maar dat valt nog af te wachten. Het zal afhangen van de timing van de ingeplande regenzones want zonnig wordt het totaal niet. We zitten immers tussen een paar storingen in. Tijdens de nacht is er een warmtefront doorgekomen en later op zaterdag nadert dan een koufront. Die storingen liggen de hele dag dicht in de buurt zodat er regelmatig regen of buien aan te pas kunnen gaan komen. Tussen beide systemen in, zit wel een drogere periode met opklaringen en het zou best wel kunnen dat die net goed valt qua timing zodat we toch even van wat zon kunnen genieten. In dat geval kunnen we dan effectief die 15 graden zien verschijnen. De kans daarop is landinwaarts groter dan aan de kust omdat de eventuele opklaringen daar het breedst kunnen gaan uitvallen.
Zondag blijft het vrij zacht met maxima die opnieuw gemakkelijk naar een 13-tal graden oplopen, maar het blijft erg wisselvallig. Er is veel bewolking, al is een tijdelijke opklaring zeker niet uitgesloten. Er vallen in de loop van de dag een aantal buien en er kunnen ook perioden met regen voorkomen. Wisselvalligheid troef dus!

Ook begin volgende week blijft het een komen en gaan van storingen en buienlijnen en is het moeilijk om een lange droge periode te forceren. Neerslag is nooit ver weg en een paraplu zal zeker ook dan geen overbodige luxe zijn. De wind blijft daarbij in een zuidwestelijke hoek zitten terwijl de maxima telkens wel ergens rond een 11 tot 13 graden uitkomen.

 

Geert, donderdag 8 maart, 06.30 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde achtergrondartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen