Weerpraatje van woensdag 7 maart:

Vandaag krijgen we met een wisselende bewolking te maken. Het is daarbij niet langer meer droog zoals de voorbije dagen, maar we krijgen van in de ochtend al te maken met perioden van regen en/of buien. Dat kunnen lokaal best wel felle buien zijn, eventueel zelfs met wat hagel of een donderklap erbij. Er trekken niet enkel buien over onze regio, maar vooral in de ochtend moeten we ook met een regengebied rekening houden dat van zuid naar noord doorkomt. Daarbij kan het dan een periode wat langer gaan regenen, maar ook voor en na de passage van deze storing zitten er buien. We zitten daarbij ook in wat minder zachte lucht dan de vorige dagen. De maxima vallen op een 8 à 9 graden terug bij een wat meer zuidwest tot west geworden wind. Die waait dan ook weer wat harder. In de late middag, vanaf een uur or 3-4  in de namiddag, gaan de droge perioden overheersen en tegen het eind van de dag zijn de buien verdwenen. We eindigen de dag dan ook mooier dan we ze begonnen zijn met droge omstandigheden en geleidelijk breder wordende opklaringen tegen zonsondergang.

Vanavond is het dan eerst droog met een aantal brede opklaringen. De temperaturen gaan dan snel dalen naar een 4 à 5 graden, maar dat is tijdelijk. Later in de nacht neemt de bewolking weer toe op nadering van een volgende storing. Die brengt dan tegen de ochtend de nodige regen die gaat binnenlopen. Tegen de ochtend lopen ook de temperaturen weer op want deze storing brengt weer wat zachtere lucht met zich mee zodat we morgen starten met een 8 à 9 graden. De wind trekt daarbij van een westelijke opnieuw naar een zuidelijke hoek tegen de ochtend.

Ook morgen wordt dan een wat minder zachte lucht. We halen dan een graad of 10-11 als maxima. De dag begint zoals hierboven beschreven met de doortocht van een regenzone. Die zal ons vooral in de ochtend beïnvloeden. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droog met later overwegend droge omstandigheden. Er is echter veel bewolking. Pas in de late middag kunnen enkele bredere opklaringen binnenlopen. De wind zit morgen eerst in een zuidelijke, later weer meer west tot zuidwest. Die waait ook een stuk harder dan de voorbije dagen met uitschieters die naar een 50 à 60 km per uur kunnen oplopen.

De nacht naar vrijdag verloopt naar alle waarschijnlijkheid dan wel weer droog bij minima rond een 5-6 graden aan zee en een graad of 3-4 landinwaarts.

Vrijdag overdag blijft het nog lang droog. Een volgende storing nadert ons weliswaar, maar die komt er maar in de late middag aan. Voor die tijd hebben we eerst nog recht op een aantal flinke zonnige periodes. De bewolking neemt echter wel langzaam toe en in de loop van de dag verliezen we de zon. De temperaturen lopen daarbij op naar een waarde van een 10 tot 11 graden bij een matige en weer naar een zuidelijke richting draaiende wind. Tegen de avond komt er dan regen opzetten en in de nacht naar zaterdag gaat het regenen. De temperaturen blijven dan vrij hoog zitten en lopen zelfs op naar zaterdagochtend.

In het weekend blijft het vooral op zaterdag erg zacht. Het zou dan met een flinke zuidelijke stroming een graad of 13-14 kunnen worden. Als het opklaart zelfs richting de 15 graden, maar dat valt nog af te wachten. Het zal afhangen van de timing van de ingeplande regenzones want zonnig wordt het totaal niet. Er liggen ook dan storingen dicht in de buurt zodat er regelmatig regen of buien aan te pas gaan komen. Die zijn actief en er kan dus een flinke scheut water gaan vallen. Vooral zaterdag kan het bij momenten erg nat zijn. Zondag wordt het wat droger, al zitten er ook dan buien in de verwachting, maar het wordt dan wel weer een aantal graden minder zacht met maxima die weer naar een tiental graden terugvallen.

Samenvattend is het de komende dagen erg wisselvallig. Vandaag vallen er regelmatig (forse) buien, later op de dag wordt het droog. Ook morgen is het eerst nat, vrijdag lijkt het overdag tijdelijk droger te zijn. In het weekeind gaat het opnieuw regenen en wordt het tijdelijk flink zachter, maar vanaf zondag koelt het weer af.

Geert, woensdag 7 maart, 06.50 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde achtergrondartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen