Weerpraatje van dinsdag 6 maart:

Vandaag is het duidelijk minder fraai dan gisteren. We komen daarbij geleidelijk aan in een wisselvalliger weertype terecht met veel meer bewolking dan gisteren het geval was. Er liggen enkele zwakke storingen dicht in onze buurt waarbij zeker in de ochtend de bewolking overheerst en er links of rechts al eens een drupje regen of een enkele lokale bui zou kunnen van komen. Dit blijft echter sowieso wel erg beperkt en grote hoeveelheden regen zijn daarbij zeker niet aan de orde. Het gaat maar om een enkel buitje of wat druppels die hier en daar kunnen verschijnen. Net als gisteren is het daarbij opnieuw aan de zachte kant, zonder dat het direct heel warm wordt. De maxima komen net als vandaag uit rond waarden van een 11 tot 12 graden. Verder kunnen er ook van tijd tot tijd wat opklaringen doorbreken, zeker later vanmiddag. Daarbij kan ook de zon zich toch wel eens laten zien. Een duidelijk wisselvallig weerbeeld dus, maar wel zacht met overheersing van de droge perioden. De wind tenslotte, zit daarbij nog steeds in een overwegend zuidelijke hoek en waait de hele dag hoogstens zwak tot matig.

In de avond en nacht is het aanvankelijk nog erg zacht met temperaturen die vanavond maar langzaam gaan dalen. Daarbij is het wisselend bewolkt en droog. Later gaat het kwik sneller omlaag om dan tegen de ochtend rond een graad of 4-5 uit te komen. Zeker na middernacht kunnen er eventueel in de aanwezige opklaringen tijdelijk ook wat nevel- of mistbanken opduiken, maar die zouden dan tegen de ochtend weer grotendeels verdwijnen want tegen die tijd neemt de kans op een enkele lokale bui weer toe. De bewolking neemt tegen morgenochtend vroeg ook toe.

Morgen krijgen we dan opnieuw met een wisselende bewolking te maken, maar het is dan wel wat onstabieler dan tijdens de vorige dagen en we zitten opnieuw in wat minder zachte lucht. De maxima vallen op een 8 à 9 graden terug bij een wat meer zuidwest tot west geworden wind. Die waait dan ook weer wat harder. Daarbij hoort een wisselend bewolkt weerbeeld, maar er kan dan wel van tijd tot tijd een wat fellere bui opduiken. Daar zou eventueel zelfs wat hagel of een donderklap bij kunnen horen. Zeker landinwaarts. De kust lijkt immers van de meeste buien gespaard te blijven en daar komt maar een heel enkel exemplaar voor of blijft het zelfs volledig droog.

Ook donderdag wordt een wat minder zachte lucht. Ten opzichte van de vorige verwachtingen, schroeven we de maxima voor donderdag wat terug. Veel meer dan een graad of 10 lijkt het dan nog niet te worden. Er liggen dan wel meer actieve storingen dicht in onze omgeving en die komen onze richting uit waarbij het forser zal gaan regenen. Vooral later op donderdag en ook op vrijdag  zitten erg actieve storingen in onze buurt en kan er meer neerslag vallen. Vrijdag zou het kwik dan weer waarden halen van een 11 à 12 graden. Zowel op donderdag als op vrijdag zit de wind in een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek en waait daarbij meestal matig, af en toe vrij krachtig, zeker aan zee. Ook de nachten worden dan zachter met minima die rond een 5 tot 6 graden blijven hangen.

In het weekend blijft het zacht. Het zou dan met een flinke zuidelijke stroming zelfs nog een stuk zachter worden. Het Amerikaanse model is bijzonder enthousiast met met lentetemperaturen die gemakkelijk meer dan 15 graden zouden gaan neerzetten op zaterdag. Het Europese model is in de laatste uitdraaien iets voorzichtiger. Het zal afhangen van de timing van de ingeplande regenzones want zonnig wordt het totaal niet. Er liggen ook dan storingen dicht in de buurt zodat er regelmatig regen of buien aan te pas gaan komen. Die zijn actief en er kan dus een flinke scheut water gaan vallen.

Samenvattend is het vandaag een wisselvallige dag met meer wolken dan gisteren, af en toe een zonnestraal en een kleine kans op een bui. Het is wel zacht. Morgen is het wat koele en vanaf dan stijgt de kans op regelmatig wat regen of een aantal buien. Zeker in de tweede helft van de week nemen de regenkansen fors toe. Het wordt dan wel nog wat zachter, zaterdag mogelijk tot 15 graden.

Geert, dinsdag 6 maart, 06.25 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde achtergrondartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen