Weerpraatje van maandag 5 maart:

Vandaag is het in de heel vroege ochtend eerst weer uitkijken voor mogelijke lokale gladheid aan de grond. Het is immers in de loop van de nacht opgeklaard. De minima zitten daarbij vanochtend vroeg overal rond licht positieve waarden tussen 2 en 4 graden, maar de koude zit nog in de grond en lokaal kan de weg daardoor ‘opvriezen’. Dat is kou die letterlijk uit de grond slaat en kan aanleiding geven tot gladheid op de weg. Die zal snel verdwijnen na zonsopgang want net zoals gisteren gaat de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden gewoon door. Het kan zelfs nog wat zachter worden met maxima die gemakkelijk naar een 11 à 12 graden oplopen. Daarbij hoort een wisselend bewolkt weerbeeld met nu eens brede zonnige perioden, dan weer momenten met meer bewolking. Vooral in de ochtend lijkt de zon het overwicht te houden,  vanmiddag kunnen er al eens enkele wolkenvelden opduiken. De wind blijft in het zuiden zitten en waait daarbij matig en we houden het ook de hele dag droog. Opnieuw prima weer dus voor de bijen en de vroege bloeiers! We zullen opnieuw de taferelen van gisteren kunnen zien met tientallen zoemende bijen op de bloeiende krokussen. Gisteren waren ze vooral in de ochtend in grote getale aanwezig, vandaag zal dat de hele dag wel het geval zijn. Wie nog eens de filmpjes van gisteren wil zien, verwijs ik graag naar mijn youtubekanaal via deze link.

Vanavond en vannacht blijft het ook droog met een wisselende bewolking. Het is aanhoudend rustig weer met een zwakke, steeds zuid georiënteerde wind. In de opklaringen koelt het af toe een 2 à 3 graden en er is daarbij tegen de ochtend nog altijd een kleine kans op een lokale gladde plek doordat het aan de grond tegen de ochtend opnieuw lokaal een graadje kan gaan vriezen.

Morgen komen we geleidelijk aan in een wisselvalliger weertype terecht met veel bewolking en er trekken dan regelmatig storingen dicht in onze buurt door waarbij er van tijd tot tijd wat regen of een bui kan vallen, maar erg grote hoeveelheden lijken het in eerste instantie nog niet te worden. Zo ligt er morgen de hele dag lang een zwakke storing in onze omgeving met kans op van tijd tot tijd wat lichte regen of een enkele bui. Het blijft dan wel zachter zonder dat het direct heel warm wordt. De maxima komen net als vandaag uit rond waarden van een 11 tot 12 graden.

In de nacht naar woensdag zitten we dan weer rond minima van een 3-4 graden. Het is daar dan wisselend bewolkt bij, maar vooral tijdens langere opklaringen zou het kwik dan zeker aan de grond toch weer rond het nulpunt kunnen gaan zitten. Het blijft dus toch uitkijken voor eventuele lokale gladheid.

Woensdag krijgen we dan opnieuw met een wisselende bewolking te maken, maar het is dan wel wat onstabieler dan tijdens de vorige dagen en we zitten opnieuw in wat minder zachte lucht. De maxima vallen op een 8 à 9 graden terug bij een wat meer west geworden wind. Daarbij hoort een wisselend bewolkt weerbeeld, maar er kan dan wel van tijd tot tijd een wat fellere bui opduiken. Daar zou eventueel zelfs wat hagel of een donderklap bij kunnen horen.

In de tweede helft van de week komen meer actieve storingen onze richting uit en kan het meer gaan regenen. Vooral later op donderdag en vrijdag  zitten erg actieve storingen in onze buurt en kan er meer neerslag vallen. Het blijft echter zacht en een terugkeer naar winterse taferelen zit er totaal niet in. De maxima blijven gemakkelijk waarden halen van een 11 à 12 graden. Tegen het eind van de week zou het dan ook in de nachten een stuk zachter gaan worden.

In het weekend blijft het zacht. Het zou dan met een flinke zuidelijke stroming zelfs nog een stuk zachter worden met lentetemperaturen die gemakkelijk meer dan 15 graden zouden gaan neerzetten op zaterdag. Zonnig wordt het echter niet want er liggen ook dan storingen dicht in de buurt zodat er regelmatig regen of buien aan te pas gaan komen.

Samenvattend kijken we vandaag tegen een wisselend weerbeeld aan van zonnige perioden, dan weer wolkenvelden. Het blijft droog en vrij zacht. De komende week blijft het zacht, enkel woensdag is wat koeler. Er gaat wel regelmatig wat regen of een aantal buien bij komen kijken. Zeker in de tweede helft van de week nemen de regenkansen fors toe. Het wordt dan wel nog wat zachter en in het weekend noteren we ruim 15 graden.

Geert, maandag 5 maart, 06.25 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde achtergrondartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen