Weerpraatje van zondag 4 maart:

Het is vandaag eerst nog vrij fraai met in de eerste helft van de ochtend brede opklaringen en tijdelijk enkele uren zon. Vanaf de Franse grens neemt de bewolking later echter snel toe en verliezen we de zon op nadering van een regenzone die vanuit het zuiden snel komt opzetten. In de tweede helft van de ochtend verliezen we de zon dan ook en raakt het dan ook overal bewolkt. Aan de Frans-Belgische grens gaat dat vrij snel, maar in het centrum en zeker het noorden van de regio, kan het nog tot de middag duren en krijgen we tot dan nog vrij zonnige perioden. Uiteindelijk verliest de zon het echter overal en raakt het tegen de middag dan ook overal bewolkt. Vanmiddag gaat het dan uiteindelijk ook regenen. De wind zit daarbij in een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek en waait zwak tot hoogstens matig, zowel vanochtend als vanmiddag. De regen valt vooral later in de middag met in de tweede helft van de middag en tegen de vooravond de grootste intensiteit. Er kan een 3 à 5 liter water per vierkante meter gaan vallen. De temperaturen zitten daarbij in de lift en noteren vanochtend al een 6 à 7 graden. In de namiddag lopen de maxima verder op naar een graad of 8-9 aan de kust tot een 10-tal graden landinwaarts. Dat komt omdat de meest zachte lucht ten zuidoosten van ons gaat trekken.

Vanavond en vannacht verdwijnen de regenwolken. In de avond kan er eventueel nog een achteropkomend buitje verschijnen, maar in de nacht klaart het breed op en verdwijnen ook die laatste buitjes. Er kan eventueel wel later in de nacht, tegen de ochtend, wat nevel, mist of lage bewolking opduiken. Het waait immers maar zwakjes, nog steeds uit een zuidelijke richting. Het gevaar zit hem echter in de temperaturen. Die gaan in de opklaringen flink dalen en daarbij kan het tegen de ochtend maar een 2 à  3 graden meer zijn. Aan de grond is het daarbij uitkijken voor lokale gladheid! De kou van de voorbije periode is nog niet volledig uit de grond en het kan tegen de ochtend lokaal glad worden door opvriezing van natte weggedeelten! Iets om zeker rekening mee te houden morgenvroeg!

Morgen is het in de vroege ochtend dan ook eerst weer uitkijken voor mogelijke lokale gladheid aan de grond. Die zal snel verdwijnen na zonsopgang want ook morgen gaat de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden gewoon door. Het kan dan wat zachter worden dan vandaag met maxima die gemakkelijk naar een 11 à 12 graden oplopen. Daarbij hoort een wisselend bewolkt weerbeeld met nu eens brede zonnige perioden, dan weer momenten met meer bewolking. De wind blijft in het zuiden zitten en waait daarbij matig en we houden het ook de hele dag droog.

In de nacht naar dinsdag blijft het ook droog met een wisselende bewolking. Het is aanhoudend rustig weer met een zwakke, steeds zui georiënteerde wind. In de opklaringen koelt het af toe een 2 à 3 graden en er is steeds kans op een lokale gladde plek doordat het aan de grond tegen de ochtend opnieuw lokaal een graadje kan gaan vriezen. We houden het wel droog.

Vanaf dinsdag komen we steeds meer in een wisselvallig weertype terecht met veel bewolking en er trekken dan regelmatig storingen dicht in onze buurt door waarbij er van tijd tot tijd wat regen of een bui kan vallen, maar erg grote hoeveelheden lijken het in eerste instantie nog niet te worden. Het blijft dan wel zachter zonder dat het direct heel warm wordt. De maxima lijken eerder in de buurt van normale temperaturen voor de tijd van het jaar te gaan zitten met waarden van een 8 tot 12 graden overdag. In de nachten zitten we dan rond 3-4 graden. Het is daar dan wisselend bewolkt bij, maar vooral tijdens langere opklaringen zou het kwik dan zeker aan de grond toch telkens in de nachten  weer rond het nulpunt kunnen gaan zitten. Het blijft dus toch uitkijken voor eventuele lokale gladheid.

In de tweede helft van de week komen meer actieve storingen onze richting uit en kan het meer gaan regenen. Het blijft echter zacht en een terugkeer naar winterse taferelen zit er totaal niet in. Tegen het eind van de week zou het dan ook in de nachten een stuk zachter gaan worden.

Samenvattend is het vandaag eerst nog tijdelijk zonnig, maar er komt snel vrij veel bewolking, gevolgd door regen in de namiddag. Het wordt wel een stuk zachter. Vanaf morgen noteren we maxima van 10 tot 12 graden, maar in de nachten blijft het wel uitkijken voor gladheid aan de grond. We krijgen daarbij een wisselvallig weerbeeld met regelmatig wat regen en afwisselend zon en wolken. In de tweede weekhelft nemen de regenkansen fors toe.

Geert, zondag 4 maart, 09.30 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees ook het laatste toegevoegde achtergrondartikel: Oostzeebuitjes en dus geen industriesneeuw!

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

Neem ook eens een kijkje op de nieuwe rubriek: “natuur” door HIER te klikken