Weerpraatje:

Wie nog van winterse taferelen wil genieten, moet dat vandaag zeker in de ochtend doen. We starten de dag nog met licht negatieve temperaturen, maar dat zijn de laatste stuiptrekkingen van deze winterse periode. Verder liggen er nog zo goed als overal flinke resten sneeuw en ijs van de ijzel en sneeuw die gisteren zijn gevallen. Die kunnen zich nog even handhaven, maar gaan vandaag toch geleidelijk aan voor de bijl. In de loop van de tweede helft van de ochtend gaan de temperaturen langzaam richting het vriespunt om tegen de middag overal rond een 2 tot 4 graden uit te komen. Daarbij zijn er wisselende hoeveelheden bewolking, maar ook de zon laat zich toch wel wat zien. Vanmiddag gaan de temperaturen snel verder oplopen naar maxima rond een 5 tot 7 graden. De bewolking neemt daarbij dan wat toe en later in de middag is er kans op een lokaal drupje regen, maar veel zal dat niet zijn. De wind blijft daarbij eerst nog in een oostelijke hoek zitten, later vandaag draait die dan geleidelijk aan naar een meer zuidoostelijke tot zuidelijke richting, maar veel verder dan een tot matig aantrekkende wind wordt dat niet. Vanmiddag smelten de aanwezige sneeuw- en ijsresten snel weg zodat het winterse landschap dan verdwijnt.

Vanavond en vannacht wordt het dan uiteraard minder koud. Er is daarbij eerst nog veel bewolking met kans op wat lichte lokale regen, maar die vriest niet aan. De temperaturen zitten eerst nog rond een 3-4 graden en dat is ruim positief. Later in de nacht kunnen er dan wel wat opklaringen binnenkomen waarbij de minima tegen de ochtend dalen naar een graad of 3 aan zee, 2 graden in de Polders en maar tot 1 graad landinwaarts. Dan is het wél uitkijken voor eventuele gladheid tegen de ochtend! De koude zit nog in de bodem en door opvriezing van natte weggedeelten kan het dan wél lokaal weer glad worden.

Morgen is het in de vroege ochtend dan ook eerst weer uitkijken voor mogelijke lokale gladheid aan de grond. Die zal snel verdwijnen na zonsopgang want morgen gaat er verder steeds zachtere lucht binnenlopen. Overdag kan het zelfs 8 tot 10 graden worden en daarmee wordt de koude helemaal weggeblazen. Het is ook dan meestal wisselend tot zwaar bewolkt in de ochtend, waarbij de zon zich toch nog wel even kan laten zien. In de namiddag wordt dat een stuk moeilijker. Er komt dan een storing binnenlopen met regen en in de loop van de namiddag krijgen we dan ook wat regen. Er ka dan een 2 à 5 mm water gaan vallen met een aantrekkende wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

In de nacht naar maandag houden we dan weer licht positieve minima. Er komen dan wel weer een aantal opklaringen voor naar de ochtend toe en dan kan het kwik tijdelijk weer naar een 1 tot 3 graden terugvallen waarbij we ook dan toch weer rekening moeten houden met mogelijk wat lokale gladheid aan de grond tegen de ochtend.

Begin volgende week houden we dan een wisselvallig weertype met veel bewolking en er trekken dan regelmatig storingen dicht in onze buurt door waarbij er van tijd tot tijd wat regen of een bui kan vallen, maar erg grote hoeveelheden lijken het allemaal niet te worden. Het blijft dan wel zachter zonder dat het direct heel warm wordt. De maxima lijken eerder in de buurt van normale temperaturen voor de tijd van het jaar te gaan zitten met waarden van een 8 tot 12 graden overdag. In de nachten zitten we dan rond 3-4 graden. Het is daar dan wisselend bewolkt bij, maar vooral tijdens langere opklaringen zou het kwik dan zeker aan de grond toch telkens in de nachten  weer rond het nulpunt kunnen gaan zitten. Het blijft dus toch uitkijken voor eventuele lokale gladheid.

Samenvattend beginnen we vandaag nog met een winterse ochtend aan de dag. Vanaf de middag komt het kwik ruim boven het nulpunt terecht met vanmiddag maxima rond 5 tot 7 graden waarbij alle sneeuw en ijs snel gaat beginnen smelten. Vanaf morgen noteren we maxima van 10 tot 12 graden, maar in de nachten blijft het wel uitkijken voor gladheid aan de grond. We krijgen daarbij een wisselvallig weerbeeld met regelmatig wat regen en afwisselend zon en wolken.

Geert, zaterdag 3 maart, 09.40 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees het nieuwe artikel met meer achtergrond over de Oostzeebuitjes!

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen