Weerpraatje:

De dooi komt er vandaag aan, maar dat zal een bijzonder moeilijke en moeizame operatie worden. De dag start nog overal met licht negatieve temperaturen rond een 2 à 3 graden onder nul, maar vanuit Frankrijk dringen zachtere luchtmassa’s op. De overgang naar zachtere lucht wordt gemarkeerd door een aantal zwakke fronten die ook vanuit Frankrijk onze richting op komen. Het is dan de hele dag ook zwaar bewolkt tot betrokken met een nog altijd stevige zuidoostelijke wind. Later op de dag trekt die meer naar een zuidelijke hoek. Die waait nog altijd matig tot vrij krachtig met nog steeds windstoten die tot een 50 km per uur kunnen uithalen. In de loop van de ochtend zou er links of rechts al eens een drupje regen of ijsregen kunnen vallen, maar veel is het nog niet. Probleem daarbij is wel dat de bodem sowieso nog bevroren is, dus ook al vallen er maar een paar druppels, die gaan toch direct aanvriezen. In de loop van de dag lopen de temperaturen dan heel geleidelijk op, maar veel meer dan 1 tot 2 graden zal het nog niet worden. In de loop van de namiddag komt dan een volgende storing binnen waaruit vooral in de tweede helft van de middag wat lichte regen kan vallen, later overgaand in wat lichte sneeuw. Ook dan is de bodem nog bevroren en in de neerslag kan de temperatuur zelfs weer wat gaan dalen. De lichte regen die aanvankelijk kan vallen, vriest aan op de bevroren bodem of gaat over in ijsregen. Later kan dat dan weer overgaan in wat lichte sneeuw. Nog eens: het zullen allemaal erg kleine hoeveelheden zijn, veel meer dan 1 à 2 cm zal het zeker niet worden, als het al zoveel is, maar alles wat valt, kan wel zorgen voor problemen.

Vanavond en vannacht wordt het minder koud. Niettemin gaan de temperaturen toch weer rond het vriespunt terechtkomen. Het wordt dan wel weer helemaal droog, maar de neerslag die overdag gevallen is, blijft wel zorgen voor ongemakken. De temperaturen aan de grond blijven licht negatief en het is dan ook de hele nacht uitkijken voor gladheid door de neerslag die overdag viel of door nieuwe rijm- en ijsplekken die zich kunnen vormen.

Morgen loopt dan de echt zachtere lucht verder binnen kunnen we al naar maxima van 5 tot 7 graden in de namiddag bij een naar zuid tot zuidwest draaiende wind. In de ochtend is het nog koud met minima die in de vroege ochtend nog rond het nulpunt hangen, maar vanaf dan gaat het snel. Er komt dan veel zachtere lucht binnen waarbij we in de ochtend al snel naar een 3 tot 5 graden oplopen en het is dan wisselend bewolkt, later zwaar bewolkt. Het eerste front van vandaag ligt dan al boven Nederland en een tweede, ook zwakke front, nadert ons in de later namiddag. Tegen dan is het al een 5 à 7 graden. Er kan dan eventueel wat regen gaan vallen, maar ook dat lijken geen grote hoeveelheden te worden. Met de verder oplopende temperaturen, zal dat echter allemaal regen zijn. Winterse neerslag komt er dan niet meer aan te pas. De wind neemt dan wel in kracht af.

In de nacht naar zondag houden we licht positieve temperaturen vast, maar aangezien de koude nog altijd in de bodem zit, zal dat nog steeds niet veel meer dan 1 à 2 graden zijn en is er door opvriezing opnieuw kans op lokale gladheid. Zeker als er een aantal opklaringen doorbreken, moet je rekening houden met dat verschijnsel waarbij “de koude uit de grond slaat”. Dat verdwijnt dan overdag allemaal weer want zondag overdag kan het zelfs 8 tot 10 graden kunnen worden en daarmee wordt de koude helemaal weggeblazen. Het is ook dan meestal wisselend tot zwaar bewolkt met in de namiddag ook weer enkele periodes van lichte regen of een lokale bui, maar ook dat zullen zeker geen grote hoeveelheden worden.

Begin volgende week houden we dan een wisselvallig weertype met veel bewolking en er trekken dan regelmatig storingen dicht in onze buurt door waarbij er van tijd tot tijd wat regen of een bui kan vallen, maar erg grote hoeveelheden lijken het allemaal niet te worden. Het wordt wel zachter zonder dat het direct heel warm wordt. De maxima lijken eerder in de buurt van normale temperaturen voor de tijd van het jaar te gaan zitten met waarden van een 8 tot 12 graden overdag. In de nachten zitten we dan rond 3-4 graden. Het is daar dan wisselend bewolkt bij, maar vooral tijdens langere opklaringen zou het kwik dan zeker aan de grond toch weer rond het nulpunt kunnen gaan zitten. Het blijft dus toch uitkijken voor eventuele lokale gladheid.

Samenvattend wordt vandaag dus de aanval op de winter ingezet, maar dat zal erg moeizaam gaan met slechts zeer traag oplopende temperaturen en vooral vanmiddag dus ook wat winterse neerslag met regen en/of sneeuw die kan zorgen voor problemen op de weg, ook al zijn het kleine hoeveelheden. Vannacht zitten de minima rond het nulpunt en vanaf morgen volgt de echt zachte lucht met maxima dan rond 6 graden, zondag tot 8 à 10 graden en vanaf dan pakt de winter zijn biezen.

Geert, vrijdag 2 maart, 06.40 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees het nieuwe artikel met meer achtergrond over de Oostzeebuitjes!

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen