Weerpraatje:

Met 1 maart op de kalender, is het de eerste dag van de weerkundige lente, maar die start diep winters. De voorbije nacht is de temperatuur opnieuw fors gedaald en de dag start vandaag dan ook overal met opnieuw matige vorst van een 5 à 6 graden onder nul. Daarbij staat een zelfs boven land vrij krachtige oostelijke tot zuidoostelijke wind, aan zee is die vrij krachtig tot krachtig en er komen overal uitschieters tot een 50 à 60 km per uur bij voor. Verder is het intussen ook overal bewolkt geraakt. Dat is dan ook meteen het weerbeeld voor de ochtend. Het is en blijft erg koud met vanochtend overal negatieve temperaturen die weliswaar geleidelijk aan de weg omhoog weer vinden, maar voor de middag komen we niet boven het nulpunt uit en blijft het lichtjes vriezen. Daarbij blijft ook die wind zo stevig waaien en dat maakt dat het erg koud aanvoelt. Tenslotte houden we ook die grijze hemel vast zodat het voor de algemene gewaarwording een flink stuk minder aangenaam is dan de vorige dagen. We mogen gerust stellen dat het de meest gure dag van deze winterse periode is en de meest onaangename. Boven Frankrijk ligt tenslotte een zwakke storing met wat sneeuw en het is niet onmogelijk dat er in de loop van de ochtend ook bij ons hier en daar wat sneeuwvlokjes opduiken. Die kans is uiteraard het grootste in het zuiden, in de gebieden nabij de Franse grens. Vanmiddag blijft het dan droog, maar wel aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken. De kans op een enkele kleine opklaring is het grootste aan de andere kant van de regio, in het noorden en vooral naar de Nederlandse grens toe. Vanmiddag lopen de maxima dan op naar waarden van rond of net boven het vriespunt, maar veel meer dan een 1 à 2 graden zal het toch niet worden. Bovendien blijft de wind na de bewolking een bijzonder negatieve stempel drukken op de weerbeleving vandaag. Die blijft ook vanmiddag vrij krachtig tot krachtig waaien uit die zuidoostelijke richting en zorgt voor een erg scherp koudegevoel.

Vanavond en vannacht wordt het minder koud. Het gaat wel overal weer een 2 à 3 graden vriezen, maar matige nachtvorst is er niet meer bij. Het blijft wel een stuk kouder aanvoelen door de ook dan nog altijd flink doorstaande zuidoostelijke wind die nog altijd matig tot vrij krachtig waait. Daarbij is het zwaar bewolkt tot betrokken.

Morgen stijgt overal de kans op neerslag, vooral dan later op de dag. Dat wordt de overgangsdag naar zachtere temperaturen in het weekeind. De dag start nog met licht negatieve temperaturen, maar die lopen dan snel op naar waarden rond of net boven het vriespunt. De nog altijd flink doorstaande zuidoostelijke tot zuidelijke wind maakt het daarbij wel erg guur aanvoelend, maar neemt in de loop van de dag toch wel wat in kracht af. In de namiddag waait die dan nog matig boven land en aan zee nog vrij krachtig tot krachtig. Er kunnen wel nog steeds uitschieters tot een 40 à 50 km per uur voorkomen. Eerst is het nog droog, maar in de namiddag volgt neerslag. Dat zal regen en/of sneeuw zijn waarbij het glad kan worden met gevaar op vorming van ijzel. Op de nog altijd bevroren ondergrond kan die immers aanvriezen en zorgen voor gladheid. Er kan ook nog wat sneeuw vallen, zeker na de eerste regen, is het niet uitgesloten dat die later in de middag weer wat in sneeuw overgaat en die kan tijdelijk wat blijven liggen, al zullen het allemaal erg beperkte hoeveelheden zijn. Het front dat de zachtere lucht voorafgaat, is niet zo bijster actief en loopt zich grotendeels te pletter. Hoeveel er zal vallen en wanneer, is nog steeds moeilijk in te schatten. Waarschijnlijk blijft het in de ochtend nog grotendeels droog en komt de eerste echt actieve neerslag er pas laat in de namiddag aan. De moeilijkheid en het gevaar zitten hem er in dat ook al valt er weinig neerslag, die toch voor gladheid kan zorgen. Zeker als het enkele regendruppels zijn want die vriezen op de bevroren bodem snel aan en ook een kleine hoeveelheid regen kan op die manier voor grote gladheid zorgen. Het meest waarschijnlijke scenario is laat in de middag geleidelijk wat regen of wat lichte sneeuwval met beperkte gladheid, maar die kan ook in de nacht nog aanhouden.

In de nacht naar zaterdag komt er zachtere lucht binnen, maar de minima blijven flirten met het vriespunt en zeker aan de grond moet rekening gehouden worden met gladheid. De kou zit nog in de bodem en dat kan tot ijsplekken leiden. Veel meer dan een nul graden wordt het niet. Er is wel nog veel bewolking waaruit eventueel nog wat lichte neerslag kan vallen en ook daar moet rekening mee gehouden worden wat eventuele gladheid betreft.

Pas op zaterdag loopt de echt zachtere lucht verder binnen kunnen we al naar maxima van 5 tot 7 graden in de namiddag bij een naar zuid tot zuidwest draaiende wind. Het is dan wisselend bewolkt, later zwaar bewolkt. Het eerste front van vrijdag ligt dan al boven Nederland en een tweede, ook zwakke front, nadert ons in de later namiddag. Er kan dan eventueel wat regen gaan vallen, maar ook dat lijken geen grote hoeveelheden te worden, als er al wat zal vallen. De wind neemt dan wel in kracht af.

In de nacht naar zondag houden we licht positieve temperaturen vast, maar aangezien de koude nog altijd in de bodem zit, zal dat nog steeds niet veel meer dan 1 à 2 graden zijn en is er door opvriezing opnieuw kans op lokale gladheid. Dat verdwijnt dan overdag allemaal weer want tegen zondag zou het zelfs 8 tot 10 graden kunnen worden en daarmee wordt de koude helemaal weggeblazen.

Begin volgende week houden we dan een wisselvallig weertype met veel bewolking en er trekken dan regelmatig storingen dicht in onze buurt door waarbij er van tijd tot tijd wat regen of een bui kan vallen, maar erg grote hoeveelheden lijken het allemaal niet te worden. Het wordt wel zachter zonder dat het direct heel warm wordt. De maxima lijken eerder in de buurt van normale temperaturen voor de tijd van het jaar te gaan zitten met waarden van een 8 tot 12 graden overdag. In de nachten zitten we dan rond 3-4 graden.

Samenvattend kunnen we stellen dat we vandaag een bijzonder gure dag wordt voor de beleving met veel wind en bewolking en lokaal enkele sneeuwvlokken. Vanavond en vannacht vriest het nog licht, morgen volgt dan een aanval op de koude door zachte lucht met veel bewolking en gaandeweg kans op wat regen of sneeuw. Het is uitkijken voor gladheid bij maxima van amper 1-2 graden. Vanaf zaterdag volgt de echt zachte lucht met maxima dan rond 6 graden, zondag tot 8 à 10 graden en vanaf dan pakt de winter zijn biezen.

Geert, donderdag 1 maart, 05.40 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees het nieuwe artikel met meer achtergrond over de Oostzeebuitjes!

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen