Loading...

Wat zijn getijden en hoe ontstaan ze?

Onder invloed van zowel de maan als de zon beweegt het water op onze planeet op en neer en dit twee maal per etmaal, in een eindeloze cyclus van eb en vloed.

De getijden worden vooral veroorzaakt door de aantrekkingskracht tussen aarde en maan. Op het aardoppervlak dat naar de maan is gekeerd wordt het water aangetrokken. Aan de andere kant van de rondspinnende aarde, waar de maaninvloed dan het zwakste is, zwiert de middelpuntvliedende kracht het water naar buiten. Zo ontstaan twee dagelijkse getijcycli van eb en vloed. Ook de zon laat zich hierbij nog gelden. Bij nieuwe of volle maan is de aantrekkingskracht op de aarde extra sterk omdat alle hemelobjecten op één lijn staan en ontstaat springvloed.

Bij halve maan werken de aantrekkingskracht van zon en maan elkaar tegen en beweegt het water minder sterk: het is doodtij.

Een filmpje dat één en ander illustreert, zegt meer dan deze tekst:

Enkele linken naar sites met getijdenvoorspellingen: