Weerpraatje:

We krijgen vandaag de koudste dag van deze winterreeks en die start meteen ook als koudste. Doordat de wind de voorbije nacht veel meer afwezig bleef, is het meer kunnen afkoelen en starten we de dag vanochtend met temperaturen rond 5-6 graden onder nul in het noorden van West-Vlaanderen, tot zelfs een 6 à 7 graden onder nul in de Westhoek en in de zuidelijke en oostelijke delen van Oost-Vlaanderen. Dat is dus meteen overal matige nachtvorst en daarmee hebben we de koudste ochtend van deze reeks te pakken. Dat zal zo blijven, want de komende nachten en dagen wordt het minder koud. Daarmee is de allerlaatste dag van de weerkundige winter, meteen ook de koudste. Weerkundig eindigt de winter immers vandaag want meteorologen rekenen met volle maanden. Voor hen zijn december, januari en februari de wintermaanden en begint op 1 maart de lente. Astronomisch begint die pas op 20 maart (dit jaar om 17.15 uur). Ook overdag blijft het vandaag erg koud en krijgen we meteen de koudste dag van deze reeks. Wat de vorige dagen niet of toch niet overal lukte, zal vandaag waarschijnlijk wel net overal lukken: een ijsdag. Dat is een dag waarop ook de maximumtemperaturen niet boven het vriespunt geraken en met maxima van -1 tot 0 graden, ligt dat binnen handbereik. Nochtans doet de zon wel degelijk weer haar best want die gaat weer overal uitbundig schijnen. In tegenstelling tot de vorige dagen, zijn er vandaag veel minder of zelfs geen wolken meer want de wind gaat een ietwat meer zuidoostelijke richting  kiezen waarmee wat drogere lucht binnenloopt. Sneeuwbuitjes zijn er dan ook al helemaal niet meer bij. Het blijft overal droog. De wind speelt in de loop van de dag wel een grotere rol. Die gaat aantrekken uit die zuidoostelijke richting en kan tegen het eind van de dag weer matig tot vrij krachtig gaan waaien boven land, vrij krachtig aan zee met uitschieters tot rond een 50 km per uur tegen het eind van de middag. Uiteindelijk krijgen we later in de middag dan ook geleidelijk aan wat hoge sluierwolken die vanuit Frankrijk gaan binnenlopen.

Vanavond en vannacht gaat het opnieuw snel overal enkele graden vriezen. Het wordt uiteindelijk tegen de ochtend een 3 à 4 graden onder nul. Lokaal zouden we eventueel nog net tot aan matige vorst kunnen geraken van een -5 graden, maar dat zal zeker niet meer overal lukken. Dat het minder koud is dan tijdens de vorige nacht heeft te maken met het feit dat er in de loop van de nacht verder wat hoge wolkensluiers binnenlopen. Die wolken houden een verdere afkoeling tegen. Ook de wind speelt verder een grote rol want die blijft in de avond en nacht matig tot vrij krachtig waaien en zorgt ervoor dat de luchtlagen voldoende gemengd worden en ook dat houdt een verdere afkoeling tegen.

Morgen komt er geleidelijk aan verder steeds meer bewolking opzetten en de wind trekt ook meer naar een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek waarbij de meest koude lucht de pas afgesneden wordt. Vanaf morgen wordt het dan ook overdag snel weer minder koud. De bovenluchten warmen fors op en de bel erg koude lucht waar we ons tot dan in bevinden, trekt weg. Vanuit het zuiden lekt er dan minder koude lucht binnen met dus gaandeweg de dag steeds meer bewolking en oplopende temperaturen. Er zijn zeker van tijd tot tijd nog wel eens momenten waarop de zon er toch wat kan doorkomen, maar de bewolking overheerst toch. Morgen halen we al maxima die weer overal enkele graden boven nul uitkomen. In de loop van de dag zou trouwens al de eerste neerslag kunnen opduiken dichtbij de Franse grens. Een neerslagzone die de grens vormt tussen de koude lucht die nog bij ons ligt en veel zachtere lucht boven Frankrijk, ligt boven het noorden van Frankrijk en het is niet uitgesloten dat enkele sneeuwvlokken tot in de grensstreek geraken.

In de nacht naar vrijdag vriest het nog lichtjes met minima die rond een 1 à 3 graden onder het vriespunt zitten. Het blijft wel een stuk kouder aanvoelen door de doorstaande zuidoostelijke wind die nog altijd matig tot vrij krachtig waait. Daarbij is het zwaar bewolkt.

Vrijdag  stijgt ook de kans op neerslag, vooral dan later op de dag. Dat wordt de overgangsdag naar zachtere temperaturen in het weekeind. De dag start nog met licht negatieve temperaturen, maar die lopen dan snel op naar waarden rond of net boven het vriespunt. De nog altijd flink doorstaande zuidoostelijke tot zuidelijke wind maakt het daarbij wel erg guur aanvoelend. Eerst is het nog droog, maar in de namiddag volgt neerslag. Dat zal regen en/of sneeuw zijn waarbij het glad kan worden met gevaar op vorming van ijzel. Op de nog altijd bevroren ondergrond kan die immers aanvriezen en zorgen voor gladheid. Er kan ook nog wat sneeuw vallen, zeker na de eerste regen, is het niet uitgesloten dat die later in de middag weer wat in sneeuw overgaat en die kan tijdelijk wat blijven liggen, al zullen het allemaal erg beperkte hoeveelheden zijn. In de nacht naar zaterdag komt er zachtere lucht binnen, maar de minima blijven flirten met het vriespunt en zeker aan de grond moet rekening gehouden worden met gladheid. De kou zit nog in de bodem en dat kan tot ijsplekken leiden.

Op zaterdag loopt de zachtere lucht verder binnen kunnen we al naar maxima van 5 tot 7 graden gaan bij een naar zuid  draaiende wind. Het is dan wisselend bewolkt met vooral later op de dag ook wat regen. De wind neemt dan wel in kracht af. Tegen zondag zou het zelfs 8 tot 10 graden kunnen worden en daarmee zal het doek over dit wintertje snel vallen.

Samenvattend kunnen we stellen dat we vandaag nog een erg zonnige dag, maar daarna komt er steeds meer bewolking. Er is vandaag wel eerst tijdelijk nog minder wind, maar vanmiddag trekt de zuidoostelijke wind fors aan en zorgt dan voor een guur gevoel de komende dagen. Vanavond en vannacht kan het nog net tot matige nachtvorst komen tegen de vroege ochtend, maar vanaf dan lopen de maxima en minima op en tegen zondag is het 8 tot 10 graden. Vooral vrijdag in de namiddag is er kans op gladheid door regen, ijzel en sneeuw tijdens de overgang naar het zachtere weer.

Geert, woensdag 28 februari, 06.40 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees het nieuwe artikel met meer achtergrond over de Oostzeebuitjes!

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen