Weerpraatje:

De dag start vandaag opnieuw erg koud met temperaturen die nog een fractie lager zijn gaan zitten dan gisteren. We zitten overal in de regio weer rond een graad of 4 onder nul, waarbij we hier en daar tot een -5°C geraakt zijn en dat is matige vorst. De koudste nacht van de reeks tot nu toe dus. Eens de zon op komt, stopt de daling van het kwik en gaan we weer omhoog met die temperaturen, maar veel maar dan waarden rond het vriespunt zullen dat niet worden. Gisteren raakten we op de meeste plaatsen zowel in West- als in Oost-Vlaanderen nog net boven het vriespunt, vandaag zal dat waarschijnlijk niet overal meer lukken. Het maximaal haalbare lijkt zo wat één graad te worden en dan nog. Waarschijnlijk blijven we vandaag toch her en der net onder het vriespunt hangen. Het zal allemaal wat afhangen van de bewolking want de dag start vrij zonnig tot zonnig, maar dan verschijnen er net als gisteren opnieuw wolkenvelden. Die groeien uit tot lokale sneeuwbuitjes waarbij het ook in onze regio hier en daar tot een licht sneeuwbuitje kan komen. Het mechanisme daarachter, heb ik gisterenavond uitgelegd in een uitgebreid artikel dat je via deze link kunt nalezen of via de link onderaan dit weerpraatje. In elk geval ontwikkelen er zich gaandeweg de dag dus opnieuw van die buitjes die lokaal voor enkele vlokken kunnen zorgen of zelfs net iets meer. Een enkel buitje kan zelfs hier en daar voor een licht aangepoederd landschap zorgen. Het wordt ook weer voor het gevoel een koude dag want er staat nog altijd een erg koude oostelijke wind die matig waait boven land, aan zee nog af en toe vrij krachtig. Die wind heeft wel de neiging om in de loop van de dag langzaam in kracht af te nemen.

Vanavond en vannacht gaat het opnieuw snel overal enkele graden vriezen. Er is aanvankelijk ook eerst nog wel wat bewolking aanwezig met nog een enkel licht buitje links of rechts en dat zorgt voor een wat tragere afkoeling. De buitjes verdwijnen vervolgens weer snel waarbij het helder tot licht bewolkt wordt en uiteindelijk komen we tegen de ochtend toch weer overal rond een 4 tot 5 graden onder het nulpunt uit. De komende nacht wordt waarschijnlijk de koudste van deze reeks zodat we morgenochtend op meerdere plekken met matige nachtvorst van -5°C zullen te maken hebben. Op de weg levert dat geen problemen op:de wegen liggen er ook vanavond en vannacht goed en volledig droog bij zodat gladheid nog steeds totaal niet aan de orde is. Zelfs dat ene sneeuwbuitje zal niet voor noemenswaardige hinder zorgen, de hoeveelheden zijn veel te klein daarvoor.

Ook morgen blijft het erg koud. Na de koudste nacht, krijgen we dan ook weer een erg koude dag. De stroming wordt dan wel geleidelijk meer zuidoostelijk. Daardoor is de lucht weer wat droger en worden die Oostzeebuitjes de pas afgesneden. Het is dan opnieuw een stuk zonniger dan vandaag, wat niet wil zeggen dat er totaal geen wolken zullen zijn. Het wordt dan vrij zonnig tot zonnig met slechts een paar wolkenvelden, maar wel opnieuw kouder voor het gevoel dan vandaag. Die weer aanscherpende zuidoostelijke wind zorgt voor een grote gevoel van koude terwijl het sowieso ook op de thermometers koud zal blijven. We noteren ook morgen maxima die maar rond het vriespunt zullen zitten of zelfs net daaronder. Ook morgen maken we dus kans op een ijsdag als het vandaag niet zou lukken, maar het blijft allemaal erg kantje boordje.

Er volgt dan nog een koude nacht naar donderdag waarbij we ook dan weer rond een 3 à 4 graden onder nul gaan uitkomen. Dat is wat minder koud dan in de vorige nachten want er komt geleidelijk aan meer bewolking opzetten en de wind trekt ook meer naar een zuidelijke hoek waarbij de meest koude lucht de pas afgesneden wordt. Vanaf donderdag wordt het dan ook overdag snel weer minder koud. De bovenluchten warmen fors op en de bel erg koude lucht waar we ons tot dan in bevinden, trekt weg. Vanuit het zuiden lekt er dan minder koude lucht binnen met meer bewolking en oplopende temperaturen. Donderdag halen we al maxima die weer overal enkele graden boven nul uitkomen bij een geleidelijk naar zuid draaiende wind aan de grond. Er zit dan ook vrij veel bewolking in de aanvoerrichting zodat de zon het ook dan echt moeilijker heeft. In de loop van de dag zou trouwens al de eerste neerslag kunnen opduiken, waarschijnlijk in de vorm van wat regen. Veel zal het niet zijn, maar het is wel voldoende om op de bevroren ondergrond voor gladheid te zorgen. Dat wordt iets om verder op te volgen de komende dagen.

Vrijdag en in het weekeind trekt zachte lucht vanuit Frankrijk snel onze richting op. Het kan dan in de nacht eventueel nog een enkel graadje vriezen, maar overdag lopen de maxima snel op. Vrijdag stijgt ook de kans op neerslag, maar met de snel oplopende temperaturen zal dat waarschijnlijk gewoon regen zijn. Die zou dan in eerste instantie eventueel wel weer kunnen gaan aanvriezen, maar het is nog te vroeg om daar al grote uitspraken over te doen. Veel zal dan afhangen van het tijdstip waarop de eerste neerslag binnenkomt en dat zal waarschijnlijk in de namiddag zijn wanneer de temperaturen al aan het oplopen zijn. Op zaterdag loopt zachtere lucht verder binnen kunnen we al naar maxima van 5 tot 7 graden gaan bij een naar zuid tot zuidwest draaiende wind. Tegen zondag zou het zelfs 8 tot 10 graden kunnen worden en daarmee zal het doek over dit wintertje snel vallen.

Samenvattend kunnen we stellen dat we eerst nog enkele koude dagen en nachten krijgen met vandaag nog kans op wat lichte sneeuwbuitjes. Morgen is dan nog een vrij zonnige dag, maar daarna komt er steeds meer bewolking. Er is vandaag wel tijdelijk ook minder wind. Vandaag en morgen worden de koudste nachten en dagen met kans op lokaal net matige nachtvorst tegen de vroege ochtend en overdag maxima van maar enkele graden boven nul of rond het nulpunt. Tegen het eind van de week en volgend weekeind volgt er een erg snelle verzachting.

Geert, dinsdag 27 februari, 06.35 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees het nieuwe artikel met meer achtergrond over de Oostzeebuitjes!

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen