Weerpraatje:

Vandaag is en wordt de koudste dag van deze reeks tot nu toe. De minima zitten vanochtend overal in onze regio rond een 4 graden onder het vriespunt en dat is meteen de laagste waarde die we de voorbije dagen al noteerden. Vandaag overdag blijft het ook koud met maxima die wel weer lichtjes positief gaan worden, maar niet veel verder geraken dan een 1 à 2 graden boven nul. Net als de vorige dagen is de wind nog steeds erg op het voorplan aanwezig en waait die matig boven land, aan de kust matig tot vrij krachtig. Die komt ook nog altijd uit diezelfde koude oostelijke richting en zorgt voor een koud gevoel. Er zijn rukwinden mogelijk die nog steeds tot een 50 km per uur kunnen uithalen en dat alles in combinatie met de koude arctische lucht waar we ons in bevinden, zorgt voor gevoelstemperaturen die een flink stuk lager zitten dan de werkelijke waarden. De zon maakt echter nog altijd veel goed want net als de vorige dagen is die er wel uitbundig bij. In de loop van de dag kunnen er wel enkele wolkenvelden opduiken en het is niet onmogelijk dat daar later vanmiddag heel lokaal een heel enkele sneeuwvlok uit tevoorschijn komt. Vooral aan de kust is die kans er later in de middag duidelijk bij.

Vanavond en vannacht gaat het opnieuw snel overal enkele graden vriezen. Er is aanvankelijk wel wat bewolking aanwezig en dat zorgt voor een wat tragere afkoeling, maar uiteindelijk komen we tegen de ochtend toch weer overal rond een 4 graden onder het nulpunt uit. Het wordt nog steeds afwachten of we matige vorst zullen halen (-5°C). Waarschijnlijk lukt dat ook weer net niet en zal -4 het laagste zijn wat er zal in zitten. Uit de bewolking zou eventueel in de avond ook links of rechts een enkele sneeuwvlok kunnen vallen, maar dat stelt amper iets voor en zorgt zeker al helemaal niet voor gladheid. De wegen liggen er ook vanavond en vannacht goed en volledig droog bij zodat gladheid nog steeds totaal niet aan de orde is. Later in de nacht gaan de opklaringen dan weer overheersen.

Morgen wordt dan een wisselend bewolkte dag. We zitten dan nog altijd in erg koude lucht, maar er komt wat meer vocht in te zitten doordat er wat vocht opgepikt wordt boven de Oostzee en dat komt met een wijde boog van over Duitsland onze kant op. Het wordt dan ook een wisselend bewolkte dag met nog steeds ruimte voor een aantal zonnige intermezzo’s, maar ook perioden met meer bewolking. Daaruit zou eventueel ook morgen links of rechts wel eens een handvol sneeuwvlokken naar omlaag kunnen dwarrelen, maar dat blijft heel beperkt tot een verschijnsel in de marge. De temperaturen zitten morgen rond of net boven het vriespunt. Door de bewolking zou het kunnen dat de maxima nog net negatief blijven, maar die kans is toch niet zo heel groot. Alles zal afhangen van de hoeveelheid bewolking die er hangt. Die houdt immers zowel de uitstraling in de nacht tegen als de instraling van de zon overdag. Komt er meer of minder bewolking, dan heeft dat dus direct een graaf of 2-3 invloed op de temperaturen. We gaan er voorlopig van uit dat de maxima ook morgen licht positief worden rond 1 à 2 graden boven nul.

In de nacht naar woensdag vriest het ook weer een 3 tot 4 graden. Het zou best kunnen dat het tijdens die nacht zelfs een fractie minder koud zal zijn dan in de voorgaande nachten omdat we toch ook dan wel last gaan krijgen en houden van meer wolkenvelden. Die houden dan een verdere afkoeling tegen, ook al is er dan wel tijdelijk wat minder wind uit die nog steeds oostelijke richting. Overdag verliest het weerbeeld dan ook zijn glans met vrij veel wolkenvelden en temperaturen die dan opnieuw rond of net boven het vriespunt gaan zitten. Woensdag maken we nog het meeste kans op het noteren van een ijsdag. Dat is een dag waarbij ook de maxima negatief blijven. Het ziet er dan echter allemaal veel minder fraai uit want de wolken overheersen en de zon heeft het dan echt moeilijk. De wind trekt in de loop van woensdag ook geleidelijk weer wat aan uit een meer zuidoostelijke hoek.

Na nog een koude nacht naar donderdag waarbij we ook dan weer rond een 3 à 4 graden onder nul gaan uitkomen, wordt het vanaf donderdag overdag snel weer minder koud. De bovenluchten warmen fors op en de bel koude lucht waar we ons tot dan in bevinden, trekt weg. Vanuit het zuiden lekt er dan minder koude lucht binnen met meer bewolking en oplopende temperaturen. Donderdag halen we al maxima die weer overal enkele graden boven nul uitkomen bij een geleidelijk naar zuid draaiende wind aan de grond. Er zit dan ook vrij veel bewolking in de aanvoerrichting zodat de zon het ook dan echt moeilijker heeft.

Vrijdag en in het weekeind trekt zachte lucht vanuit Frankrijk snel onze richting op. Het kan dan in de nacht eventueel nog een enkel graadje vriezen, maar overdag lopen de maxima snel op. Vrijdag stijgt ook de kans op neerslag, maar met de snel oplopende temperaturen zal dat waarschijnlijk gewoon regen zijn. Tegen zondag zou het zelfs 8 tot 10 graden kunnen worden en daarmee zal het doek over dit wintertje snel vallen.

Samenvattend kunnen we stellen dat we vooral vandaag nog veel zon krijgen, maar gaandeweg verschijnen er toch wat wolken en die houden we de komende dagen vast. Vooral vanaf morgen komt er steeds meer bewolking. Er is dan wel tijdelijk ook minder wind. Woensdag en donderdag worden de koudste nachten en dagen met kans op lokaal misschien net matige nachtvorst en overdag maxima van maar enkele graden boven nul of rond het nulpunt. Tegen het eind van de week en volgend weekeind volgt er een erg snelle verzachting.

Geert, maandag 26 februari, 06.25 uur.

Lees ook: Verdere vooruitzichten voor de komende dagen

Lees het nieuwe artikel met meer achtergrond over de Oostzeebuitjes!

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:
–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen