Weerpraatje:

Het weerbeeld van vandaag zal niet zoveel verschil tonen met dat van gisteren. We starten de dag weer overal in de regio met licht negatieve temperaturen van een 2 tot 3 graden onder nul. We zijn daarbij nu wel in een koudere luchtsoort terecht gekomen: arctische lucht. Een luchtsoort die niet zo snel bij ons geraakt en die kouder is dan haar polaire zusje waar we ons de voorbije dagen in bevonden. De maxima gaan vandaag dan ook wat lager zitten dan gisteren. Die lopen op van een graad of 3 aan de Westkust tot een 2 graden in de westelijke en zuidelijke hoek van de regio en 1 à 2 graden elders. Die temperaturen voelen nog steeds een flink stuk kouder aan dan de voorbije dagen met een flink doorstaande oostelijke wind. Die waait nog steeds matig tot vrij krachtig boven land en vrij krachtig aan zee met uitschieters die nog steeds tot een 50 km per uur kunnen uithalen. De wind heeft wel de neiging om de in de loop van de dag langzaam wat in kracht af te nemen. Verder is het ook nog altijd erg zonnig, al verschijnen er later in de middag wel een paar wolkjes.

Vanavond en vannacht vriest het overal weer enkele graden. We gaan daarbij een fractie lagere minima krijgen dan tijdens de vorige nachten. Die zitten tegen de ochtend rond een 3 à 4 graden onder nul, wat nog steeds lichte vorst is. We spreken pas vanaf matige vorst van zodra de minima 5 graden of meer onder nul dalen, maar dat zal nog niet voor komende nacht zijn. Ook al zitten we dan in van oorsprong koudere lucht, de temperaturen zakken niet spectaculair veel. Dat komt omdat er ook vanavond en vannacht nog flink wat wind blijft staan en die zorgt voor een voldoende menging van de luchtlagen zodat een verdere afkoeling wordt tegengewerkt. Er verschijnen in de nacht ook af en toe een paar wolkenvelden en ook die houden een verdere afkoeling tegen.

Morgen  zitten we dan nog steeds in die continentaal arctische lucht. Ook dan is het nog vrij zonnig, maar heeft de zon het alleenrecht niet meer. Er zitten een aantal wolkenvelden in de aanvoerrichting. Zon en wolken wisselen elkaar dan ook weer af bij temperaturen die net als vandaag hun kopje maar net boven het vriespunt zullen uitsteken en niet veel hoger geraken dan een 1 tot 3 graden. Het voelt wel nog steeds een flink stuk kouder aan dan vandaag door een nog altijd flink doorstaande wind uit een oostelijke richting die nog altijd matig tot vrij krachtig blijft waaien. De hoogste windsnelheden gaan er dan wel geleidelijk aan uit.

In de nacht naar dinsdag vriest het ook weer een 3 tot 4 graden. Ook dan houden een nog altijd doorstaande wind en af en toe enkele wolkenvelden die passeren, een verdere afkoeling tegen. Het is zelfs niet volledig uitgesloten dat er uit de passerende wolkenvelden een enkele verdwaalde sneeuwvlok valt, zonder veel erg trouwens.

Dinsdag wordt ook een koude en wisselend bewolkte dag. Er zijn nog altijd flinke zonnige perioden, maar er zijn ook momenten met meer bewolking en kans op een enkele verdwaalde sneeuwvlok. Het gaat daarbij echt maar een enkele verdwaalde vlok dus gladheid is totaal niet aan de orde. De maxima komen net als op maandag nog net boven het vriespunt uit met waarden van een 1 tot 3-tal graden. Het zal wel zo koud niet meer aanvoelen want de oostelijke wind neemt geleidelijk wat in kracht af.

Woensdag krijgen we de koudste dag van deze winterse episode. Het kan in de nacht naar woensdag dan wel tot matige nachtvorst komen met minima die dan wel dalen tot een 5 graden onder nul. Dat komt omdat de wind verder afneemt en de uitstraling daardoor groter zal zijn. Toch is er nog een onzekere factor in het spel en dat is de bewolking. Het is nog even afwachten hoeveel wolken er zullen zijn en of die dan geen spelbreker zullen zijn voor de wat lagere minima. In elk geval zullen die wolken er woensdag overdag wel voor zorgen dat de temperaturen dan wat lager blijven zitten, maar waarschijnlijk halen we ook dan op de meeste plekken bij ons wel degelijk weer licht positieve temperaturen zodat een ijsdag (een dag waarop het ook overdag blijft vriezen) zeer moeilijk haalbaar zal zijn.

Na nog een koude nacht naar donderdag wordt het vanaf donderdag overdag snel weer minder koud. De bovenluchten warmen fors op en de bel koude lucht waar we ons tot dan in bevinden, trekt weg. Vanuit het zuiden lekt er dan minder koude lucht binnen met meer bewolking en oplopende temperaturen. Donderdag halen we al maxima die weer overal enkele graden boven nul uitkomen bij een geleidelijk naar zuid draaiende wind aan de grond. Er zit dan ook vrij veel bewolking in de aanvoerrichting zodat de zon het dan echt moeilijker krijgt.

Vrijdag en in het weekeind trekt zachte lucht vanuit Frankrijk snel onze richting op. Het kan dan in de nacht eventueel nog een enkel graadje vriezen, maar overdag lopen de maxima snel op. Vrijdag stijgt ook de kans op neerslag, maar met de snel oplopende temperaturen zal dat waarschijnlijk gewoon regen zijn. Tegen zondag zou het zelfs 8 tot 10 graden kunnen worden en daarmee lijkt het doek over dit wintertje snel te vallen.

Samenvattend kunnen we stellen dat we nog enkele zonnige tot vrij zonnige winterdagen krijgen met een koude wind. Vooral vanaf morgen komt er ook iets meer bewolking en geleidelijk minder wind op maandag en dinsdag. Woensdag en donderdag worden de koudste nachten en dagen met kans op matige nachtvorst en overdag maxima van maar enkele graden boven nul of rond het nulpunt. Tegen het eind van de week en volgend weekeind volgt meer dan waarschijnlijk een erg snelle verzachting.

Geert, zondag 25 februari, 09.30 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:

–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen