Weerpraatje:

We zijn de voorbije nacht met de minima zowel in Oost- als in West-Vlaanderen gedaald tot rond een 3 graden onder nul. Met uitzondering dan van de Oostkust en het noorden van Oost-Vlaanderen; daar raakten we niet lager dan -1 tot -2 graden. Daarmee hebben we vanochtend meteen de koudste ochtend van deze reeks tot nu toe te pakken, al is ook dat toch maar weer lichte nachtvorst. Verder wordt het vandaag weer een erg zonnige dag, maar net als de voorbije dagen moet je daarbij rekening houden met een koude doorstaande noordoostelijke wind. Die waait matig boven land, een 3 à 4 Bft en kan aan de kust tot vrij krachtig aantrekken, 4 tot 5 Bft. Er zijn uitschieters mogelijk tot rond een 50 km per uur. Er kan af en toe wel eens een enkele wolk voorbij drijven. De maxima komen daarbij vanmiddag toch weer gemakkelijk een aantal graden in de plus te zitten met maxima rond 4 tot 5 graden. De gevoelstemperaturen zitten echter een stuk lager en ook de dauwpunten liggen in deze droge lucht erg laag zodat het ijs dat zich hier en daar al vormt, toch niet smelt. Zeker niet waar de zon niet bij kan.

Vanavond en vannacht gaat het dan net als tijdens de vorige nachten snel weer lichtjes vriezen. Er is echter wel een verandering op komst! We zaten tot nu toe in polaire lucht, maar vanuit het noordoosten is een portie arctische lucht onderweg. Dat is de koudste luchtsoort die er is en die gaat ons morgen bereiken. Op nadering ervan is het vanavond en vannacht eerst nog helder tot licht bewolkt,maar later in de nacht kan er wat bewolking binnensijpelen. De temperaturen gaan daarbij al snel weer overal onder het vriespunt zitten en tegen de ochtend noteren we dan overal weer lichte vriesminima van 1 à 2 graden onder nul aan de kust tot een graad of 3 onder nul landinwaarts. Er staat daarbij nog steeds een scherpe noordoostelijke wind die nog altijd matig tot vrij krachtig waait en voor een flink koudegevoel zorgt. De wegen liggen er echter overal goed en droog bij. In deze droge luchtsoort is gladheid helemaal niet aan de orde.

Morgen  zitten we dan in die continentaal arctische lucht. Een luchtsoort die we niet altijd op bezoek krijgen. Dat is erg koude en droge lucht, maar toch heeft de zon morgen het alleenrecht niet meer. Er zitten een aantal wolkenvelden in de aanvoerrichting. De zon blijft het overwicht houden, maar toch kan er van tijd tot tijd eens wat bewolking binnenlopen. Het is daarbij een stuk kouder dan vandaag met maxima die nog maar 1 tot 3 graden halen. Voeg daar ook weer die koude en doorstaande oost tot noordoostelijke wind bij die weer matig tot vrij krachtig waait en je komt uit bij gevoelstemperaturen die nog een stuk lager gaan zitten dan vandaag.

Tijdens de eerste dagen van volgende week kan het dan nog wat kouder worden en kunnen de minima in de nachten lager gaan zitten dan tijdens de komende dagen. Er staat op de weerkaarten dan een vrij unieke winterse setting met een grote blokkage in de vorm van een flink hogedrukgebied ten noorden van ons waarbij zachte luchtmassa’s van het westen en het zuiden volledig buiten spel gezet worden. Een totale winterse setting dus die we niet gauw zien en we zitten dan ook effectief volledig in die koude arctische lucht die vanuit Rusland met een lange noordoostelijke tot oostelijke aanvoer tot bij ons geblazen wordt. De minima zakken tijdens de eerste nachten van volgende week telkens gemakkelijk naar een 3 à 4 graden onder nul terwijl we overdag dan telkens maxima noteren van een 1 à 3 graden. Er staat daarbij nog altijd een koude noordoostelijke wind, maar die lijkt in de loop van maandag en dinsdag toch geleidelijk weer wat minder hard te gaan waaien dan in het weekend het geval is, maar blijft toch nadrukkelijk aanwezig. In die koudere lucht zit ook wel wat meer bewolking. Het zullen dan ook geen zonovergoten dagen meer zijn, maar opklaringen en wolkenvelden gaan elkaar afwisselen. Het blijft we droog.
Ook de dagen daarna houden we die koude lucht bij ons zodat ook woensdag en donderdag koude dagen worden. We krijgen dan tijdens de nachten mogelijk één à twee keer met matige nachtvorst van een -5 graden te maken. Had deze situatie zich in januari of veel vroeger in de maand voorgedaan, dan was het veel kouder geworden en hadden we een zware winterse inval voor de kiezen. Met eind februari, begin maart op de weerkaarten, liggen die kansen anders en blijft de koude in onze regio beperkt, maar niettemin staat er toch een koude winterse week voor de boeg die we niet elk jaar te zien krijgen. Het is jammer dat deze setting zich zo laat in de winter voordoet, want een unieke en zeer koude winterperiode wordt op die manier gemist. De zon heeft immers al te veel krachten kan de temperaturen overdag telkens flink opkrikken.

Tegen het eind van de week lijkt de wintert snel zijn adem te verliezen. Zachtere luchtmassa’s komen dan dichterbij en gaan waarschijnlijk ergens in de loop van donderdag of vrijdag een aanval inzetten op de koude lucht. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog te vroeg om te zeggen en de diverse modellen zijn het daarover ook lang niet eens. Bij het Amerikaanse GFS gaat dat vrij vlot en loopt de eerste zachte lucht op hoogte al op donderdag / vrijdag gemakkelijk binnen, maar het Europese model is het daar totaal niet mee eens en laat de dooi maar heel moeizaam op gang komen. Dat zal zeker met neerslag gepaard gaan, maar het is nog veel te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen of dat sneeuw, ijzel of regen wordt. Laat ons eerst maar die koude droge dagen verwerken die er aankomen vanaf morgen.

Samenvattend kunnen we stellen dat vandaag opnieuw licht winterweer oplevert met een erg koude wind en veel zon. Vanaf morgen komt er beduidend koudere lucht binnen waarbij het zowel in de nachten als overdag een aantal graden afkoelt. Er komt iets meer bewolking en geleidelijk minder wind op maandag en dinsdag. Woensdag en donderdag worden de koudste nachten en dagen met kans op matige nachtvorst en overdag maxima van maar enkele graden boven nul of rond het nulpunt. Tegen het eind van de week waarschijnlijk weer een snelle verzachting, maar hoe die aanval op de kou precies gaat lopen, is nog koffiedik kijken.

Geert, zaterdag 24 februari, 08.30 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:

–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen