Weerpraatje:

Het kwam ook de voorbije nacht weer overal tot lichte nachtvorst en het is vanochtend van de kust tot het binnenland een -1 tot -2 graden in onze omgeving. Net als de vorige dagen wordt het minimum daarbij telkens rond zonsopgang bereikt, waarna de temperaturen geleidelijk aan weer aan een  dagelijkse klim naar boven beginnen die vanmiddag eindigt rond een waarde van 4 à 5 graden. Het is verder vandaag ook weer opnieuw erg zonnig, net als gisteren en de vorige dagen. Er passeert hoogstens eens een heel enkel wolkjes, maar zelfs die kans is niet zo groot. De lucht is er te droog voor. De verder ook nog steeds aanwezige en goed voelbare noordoostelijke wind zorgt daarbij voor een koud gevoel. Die wind heeft zelfs de neiging om nog wat in kracht toe te nemen, zeker vanmiddag en die zorgt dan toch voor een wat scherper koude gevoel. Aan het eind van de middag kan die zeker aan zee naar een 4 à 5 Bft aantrekken met uitschieters tot een 40 à 50 km per uur.

Vanavond en vannacht gaat het dan net als tijdens de vorige nachten snel weer lichtjes vriezen. Daarbij komen de minima tegen de ochtend nog maar eens uit rond ongeveer dezelfde waarden als tijdens de voorbije nachten het geval was. Ze schommelen grosso modo weer ergens tussen -1°C aan de kust tot een enkele lokale -3°C landinwaarts, al zal dat laatste ook weer een uitzonderlijke en moeilijk te halen waarde zijn. De noordoostelijke wind blijft immers ook vannacht voor voldoende menging van de lucht zorgen en die waait iets harder door dan de voorbije dagen. De aangevoerde lucht blijft ook erg droog zodat gladde plekken op de weg de uitzondering zijn. De wegen liggen er over het algemeen goed en droog bij.

Morgen is het weerbeeld nog altijd amper aan verandering toe. We krijgen in de ochtend snel geleidelijk weer oplopende temperaturen tot die in de namiddag weer maxima bereiken rond een 5-tal graden. Dat wordt nog altijd gecombineerd met heel veel zon en amper bewolking waarbij er ook morgen nog steeds een erg koude noordoostelijke wind staat. Die waait ook morgen matig, aan de kust nog altijd af en toe eens vrij krachtig en dat zorgt voor een kouder gevoel dan het in werkelijkheid is. De gevoelstemperaturen blijven dan ook steeds een stuk lager zitten dan wat we op de thermometers te zien krijgen.

In de nacht naar zondag vriest het onder een heldere hemel opnieuw enkele graden. Veel meer dan een -2 graden wordt het ook dan nog steeds niet. De écht koude lucht die zich ten noordoosten van ons bevindt, komt dan wel in beweging en wordt met de nog steeds aanwezige noordoostelijke wind op transport gezet naar onze regio. Dat we met transportkoude te maken krijgen, is geen evidentie en komt lang niet elk jaar voor, maar het ziet er nu toch naar uit dat die echt koude lucht ons in de loop van zondag zal bereiken. Zondag overdag sijpelt die lucht binnen en dat zorgt ervoor dat de maxima dan niet meer zo hoog uitkomen. We moeten het zondag stellen met een maximumtemperatuur van een graad of 4 aan zee, terwijl dat landinwaarts rond een 3-tal graden zal zijn. De nog steeds doorstaande noordoostelijke wind maakt dat het voor het gevoel telkens een stuk kouder blijft aanvoelen, al wordt dat voor een deel wel nog altijd gecompenseerd door de zon. Die is er zondag ook weer volop bij, al kunnen er later op de dag toch hier en daar wel eens een paar wolkenvelden doorkomen.

Tijdens de eerste dagen van volgende week kan het dan nog wat kouder worden en kunnen de minima in de nachten lager gaan zitten dan tijdens de komende dagen. Er staat op de weerkaarten dan een vrij unieke winterse setting met een grote blokkage in de vorm van een flink hogedrukgebied ten noorden van ons waarbij zachte luchtmassa’s van het westen en het zuiden volledig buiten spel gezet worden. Een totale winterse setting dus die we niet gauw zien en we komen dan effectief in koudere lucht terecht die vanuit Rusland met een lange noordoostelijke aanvoer tot bij ons geblazen wordt. De minima zakken tijdens de eerste nachten van volgende week naar een 3 à 4 graden onder nul terwijl we overdag dan telkens maxima noteren van een 2 à 3 graden. Er staat daarbij nog altijd een koude noordoostelijke wind, maar die lijkt in de loop van maandag en dinsdag toch geleidelijk weer wat minder hard te gaan waaien. In die koudere lucht zit ook wel wat meer bewolking. Het zullen dan ook geen zonovergoten dagen meer zijn, maar opklaringen en wolkenvelden gaan elkaar afwisselen.
Ook de dagen daarna houden we die koude lucht bij ons zodat ook woensdag en donderdag koude dagen worden. We krijgen dan tijdens de nachten mogelijk één à twee keer met matige nachtvorst van een -5 graden te maken. Had deze situatie zich in januari of veel vroeger in de maand voorgedaan, dan was het veel kouder geworden en hadden we een zware winterse inval voor de kiezen. Met eind februari, begin maart op de weerkaarten, liggen die kansen anders en blijft de koude beperkt, maar niettemin staat er toch een koude winterse week voor de boeg.

Tegen eind volgende week lijkt het wintertje snel zijn adem te verliezen. Zachtere luchtmassa’s komen dan dichterbij en gaan waarschijnlijk ergens in de loop van donderdag of vrijdag een aanval inzetten op de koude lucht. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog te vroeg om te zeggen, maar samenvattend kunnen we stellen dat vandaag en morgen licht winterweer oplevert met een koude wind en veel zon. Vanaf zondag komt er koudere lucht binnen waarbij het zowel in de nachten als overdag een aantal graden afkoelt. Er komt meer bewolking en geleidelijk minder wind. Woensdag en donderdag worden de koudste dagen met kans op matige nachtvorst en overdag maxima van maar enkele graden boven nul. Tegen het eind van de week waarschijnlijk weer een snelle verzachting.

Geert, vrijdag 23 februari, 06.25 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten

Enkele erg interessante links naar weerkaarten:

–> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen