Weerpraatje:

De voorbije nacht is het helemaal in de lijn van de verwachtingen, weer tot niet meer dan lichte nachtvorst gekomen met een -1 aan zee tot een -2 graden landinwaarts. Die temperaturen lopen vanaf zonsopkomst weer snel op richting een maximale waarde van een 4 à 5 graden. Het is verder vandaag opnieuw erg zonnig, net als gisteren. In de loop van de middag komt er echter iets vochtiger lucht binnen en kunnen er van tijd tot tijd ook wel eens een paar wolkenvelden binnenlopen, maar het blijft gegarandeerd droog. De nog steeds goed voelbare noordoostelijke wind zorgt daarbij voor een koud gevoel, al gaat die in de loop van de middag toch wat in kracht afnemen. Door de wind voelt het wel kouder aan dan het is, maar met die kanttekening dat als je uit de wind zit en in de zon, het best aangenaam is.

Vanavond en vannacht gaat het dan weer lichtjes vriezen. Net als tijdens de voorbije nachten gaat dat overal weer om lichte nachtvorst en komen de minima daarbij tegen de ochtend uit rond ongeveer dezelfde waarden als tijdens de voorbije nachten het geval was. Ze schommelen grosso modo weer ergens tussen -1°C aan de kust tot een enkele lokale -3°C landinwaarts, al zal dat laatste ook weer een uitzonderlijke en moeilijk te halen waarde zijn. De noordoostelijke wind blijft immers ook vannacht voor voldoende menging van de lucht zorgen, al waait die dan wat zwakker dan overdag. Er kunnen tijdelijk in de avond nog een paar wolkenvelden voorbijtrekken, maar later in de nacht verdwijnen die weer.

Morgen, vrijdag wordt het weer gewoon erg zonnig met slechts enkele sporadische wolken en komen de maxima weer overal een aantal graden in de plus terecht. Maxima dan weer rond een 4 à 5 graden. Het is ook morgen volop zonnig met slechts heel sporadisch eens de passage van een enkele wolk. De noordoostelijke wind is er nog steeds en blijft ook morgen goed voelbaar, zonder dat die overdreven hard gaat waaien. Ook morgen wordt dus een mooie, schraal aanvoelende licht winterse dag.

Toch voor de derde keer wel de tip meegeven:Sluit zeker buitenkraantjes maar weer af om vorstschade te voorkomen! Ook al vriest het maar licht in de nachten, het is voldoende om nare schade te veroorzaken … 🙂

Naar het weekend toe zijn de vooruitzichten ongeveer gelijk gebleven. Zaterdag krijgen we nog vrij zonnig weer, al kunnen er dan wel wat meer wolkenvelden in het weerbeeld zitten. De noordoostelijke wind is er ook nog steeds en zorgt voor een koud gevoel, maar de maxima komen na een nacht met alweer lichte vriestemperaturen, uit rond een graad of 4-5. Dat is dus steeds hetzelfde weertype als vandaag en de vorige dagen.

Zondag en de eerste dagen van volgende week kan het dan nog wat kouder worden en kunnen de minima in de nachten lager gaan zitten dan tijdens de komende dagen. Het is echter ook op vandaag nog steeds geen gelopen race, ondanks alle andere berichten die er zijn, blijf ik met flinke twijfels zitten en zal het voor onze regio allemaal niet zo een vaart lopen. Het zou dan theoretisch tot lagere minima kunnen leiden met (landinwaarts!) matige nachtvorsten van -5°C en zelfs lager wat toch een bijzonder flinke prestatie zou zijn voor eind februari. Overdag zouden we  nog amper aan het vriespunt geraken. Dat lijkt mij alleszins voor onze regio bijzonder kras en zou historisch zijn, dus dat scenario is zeer onwaarschijnlijk. De zon staat al te hoog aan de hemel en heeft teveel kracht zodat de maxima telkens gemakkelijk boven het nulpunt blijven uitkomen. In de nachten zal het vanaf zondag wel effectief wat kouder worden doordat er wat koudere lucht binnenlekt, maar volgens de allerlaatste verwachtingen blijft de meest koude lucht echt wel flink ten noorden van ons hangen en bereikt ons niet. Ten andere lopen niet alle oplossingen in de modellen in de pas en zijn sommige flink zachter dan de operationele verwachtingen. Dit is vandaag bijzonder goed te zien in de pluimverwachting van het Europese model. Zie de pluim van Vlissingen van het Europese weermodel via deze link: https://geertnaessens.be/pluimverwachtingen-vlissingen/ . De rode lijn is die van de hoofdrun en die zit begin volgende week duidelijk helemaal onderaan en staat wat alleen. Zo goed als alle andere runs zijn dus wat zachter … Ook het Amerikaanse model is vanochtend duidelijk minder koud geworden voor begin volgende week en laat de kou zelfs vrij snel opkrassen.

Samenvattend kunnen we stellen dat we vandaag en de volgende dagen zonnig, maar koud winterweer krijgen met lichte nachtvorst. In de loop van het weekeind verscherpt de koude zich wat en begin volgende week is er kans op enkele nog koudere winterse dagen, maar het blijft wél droog.

Geert, donderdag 22 februari, 07.00 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten