Weerpraatje:

Vandaag krijgen we zoals verwacht een totaal ander weerbeeld voor de kiezen dan gisteren en eergisteren. De wind blijft noordoostelijk en voert koude droge lucht aan, maar die is intussen wat harder gaan waaien. Daarmee zijn de voorbije nacht de resterende wolkenvelden de regio uitgeblazen en is het helder geworden. De minima liggen vanochtend dan ook rond het vriespunt of net iets eronder. De zon is dan ook weer terug van even te zijn weg geweest en we krijgen dan ook een zonovergoten woensdag voorgeschoteld met slechts heel sporadisch – vooral in de namiddag – eens een wolkje. Dat ziet er dan allemaal heel mooi uit, maar dat is vooral van achter glas het geval. De temperaturen worden weliswaar nog netjes positief en lopen gemakkelijk op naar een 5 tot zelfs 6 graden in West-Vlaanderen en een graadje lager in Oost-Vlaanderen, maar de noordoostelijke wind die er staat, zorgt voor een koud gevoel. De gevoelstemperaturen liggen dan ook een aantal graden lager dan de echte waarden op de thermometers. Het wordt dan ook een erg zonnige, maar schraal en koud aanvoelende winterse dag.

Vanavond en vannacht gaan de temperaturen snel weer naar omlaag. Van zodra de zon gaat zakken, zakken de minima mee en komt het weer overal tot lichte nachtvorst. Tegen de ochtend is het kwik dan gedaald naar een -1°C aan de kust tot rond een -1 à -2 in een brede kuststrook en in het noorden van de regio. Verder landinwaarts is een -2 tot een enkele -3 mogelijk, al wordt dat laatste al moeilijk. Er blijft immers redelijk wat wind staan en die houdt een verdere afkoeling tegen, ook al zitten we in theorie in koudere lucht. Doordat die wind blijft waaien, kan de aanwezige lucht niet verder afkoelen door uitstraling en wordt die steeds door elkaar gemengd en dat houdt een verdere afkoeling naar lagere waarden tegen.

Morgen wordt weer een mooie, maar koude winterse dag. Het is ook weer erg zonnig, net als vandaag. Toch kunnen er van tijd tot tijd wel eens een paar wolkenvelden binnenlopen, maar het blijft gegarandeerd droog. De aangevoerde lucht is trouwens ook erg droog en dat zorgt voor een schraal gevoel. Een gevoel dat nog versterkt wordt doordat er ook morgen nog altijd een nadrukkelijk aanwezige en zelfs nog wat aantrekkende noordoostelijke wind staat. Die zorgt meteen ook voor een scherp gevoel van koude. Nochtans halen de maxima ook morgen weer gemakkelijk positieve waarden die oplopen naar een 4-5 graden aan zee en een 3-4 graden elders.

Een herhaling van zetten vinden we in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag overdag. Ook dan gaat het overal in de nacht weer lichtjes vriezen, maar de minima zijn vergelijkbaar met de waarden van de vorige nacht en schommelen tussen -1°C aan de kust tot een enkele lokale -3°C landinwaarts, al zal dat laatste ook weer een uitzonderlijke en moeilijk te halen waarde zijn. De noordoostelijke wind blijft voor voldoende menging van de lucht zorgen. Overdag wordt het vrijdag weer gewoon erg zonnig met slechts enkele sporadische wolken en komen de maxima weer overal een aantal graden in de plus terecht.

Nogmaals wel de tip meegeven:Sluit zeker buitenkraantjes maar weer af om vorstschade te voorkomen! Ook al vriest het maar licht in de nachten, het is voldoende om nare schade te veroorzaken … 🙂

Naar het weekend toe blijft spannend op de weerkaarten. Zaterdag krijgen we nog vrij zonnig weer, al kunnen er dan wel wat meer wolkenvelden in het weerbeeld zitten. De noordoostelijke wind is er ook nog steeds en zorgt voor een koud gevoel, maar de maxima komen na een nacht met alweer lichte vriestemperaturen, uit rond een graad of 3-4.

Zondag nadert een portie extra koude lucht onze regio. Weerkaart-technisch gezien zitten we met een totale wintersituatie op de kaarten waarbij de circulatie bij ons en op grote delen van het noordelijk halfrond omdraait en volledig oostelijk wordt. Dat is o.a. een gevolg van de SSW (zie link naar artikel hieronder). Met die oostelijke stroming wordt dan erg koude lucht vanuit Rusland onze kant op gestuurd.

Zondag en de eerste dagen van volgende week kan het dan nog wat kouder worden en kunnen de minima in de nachten lager gaan zitten dan tijdens de komende dagen. Het is echter nog geen gelopen race, alle geroeptoeter in de kranten en elders ten spijt. Het zou dan theoretisch tot lagere minima kunnen leiden met (landinwaarts!) matige nachtvorsten van -5°C en zelfs lager wat toch een bijzonder flinke prestatie zou zijn voor eind februari. Overdag zouden we  nog amper aan het vriespunt geraken.

Echter: daarvoor moet alles goed vallen enerzijds en het is nog steeds op een termijn van 4-5 dagen verder, maar de kans dat dit gebeurt, is nog steeds groot. Deze mogelijkheden zitten nog steeds in de pluimverwachtingen voor Vlissingen van het Europese weermodel. Zie link op de site via: https://geertnaessens.be/pluimverwachtingen-vlissingen/ .De verwachtingen in die pluim zijn echter iets minder koud geworden ten opzichte van gisteren.

Samenvattend kunnen we stellen dat we vandaag en de volgende dagen zonnig, maar koud winterweer krijgen met lichte nachtvorst. In de loop van het weekeind verscherpt de koude zich wat en begin volgende week is er kans op enkele nog koudere winterse dagen, maar het blijft wél droog.

Geert, woensdag 21 februari, 06.40 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten