Weerpraatje:

De storing van gisteren, ligt vandaag nog altijd in onze buurt. We beginnen de dag dan ook met veel bewolking en minima die vanochtend rond 3-4 graden zitten in West-Vlaanderen en rond 2-3 graden in Oost-Vlaanderen. Het blijft vanochtend overal zwaar bewolkt tot betrokken met geleidelijk wel eens een enkele opklaring in de regio’s ten oosten van Gent. Ten westen daarvan houden we veel bewolking en kan er later vandaag zelfs weer eens af en toe een drupje regen of een buitje gaan vallen. Het wordt daarbij vanmiddag een 6 à 7 graden aan zee, landinwaarts halen we rond een graad of 6. Dat voelt wel kouder en onaangenaam aan doordat de zon de grote afwezige blijft en doordat er een noordoostelijke wind staat. Die waait weliswaar maar zwak in de ochtend, maar trekt in de loop van de dag iets in kracht aan.

Vanavond en vannacht trekt het zwakke front weg naar het westen en stroomt er vanaf het oosten koudere en drogere lucht binnen. Er komen dan ook opklaringen binnenlopen en die bereiken gaandeweg de nacht ook de kust. Het wordt dan overal licht bewolkt tot helder en met die zwakke tot matige noordoostelijke wind komt er koude vrieslucht binnenlopen waarbij de minima tegen morgenochtend rond een 0 graden zitten vlak aan zee. In de Polders en het centrum van West-Vlaanderen wordt dat rond -1 graad, terwijl het verder landinwaarts een -2 graden kan worden tegen de ochtend. Aan de grond vriest het ook overal en het wordt dus uitkijken voor eventuele gladde plekken. Zeker in het westen en aan zee want daar kunnen de wegen er nog nat bij liggen van de eventuele lichte regen of het buitje dat vandaag in de loop van de dag nog kan vallen.

Morgen krijgen we een dan ook een totaal ander weerbeeld voor de kiezen. De wind blijft noordoostelijk en voert koude droge lucht aan. De zon is weer terug van even te zijn weg geweest en we krijgen dan ook een zonovergoten woensdag voorgeschoteld. Dat ziet er dan allemaal heel mooi uit, maar dat is vooral van achter glas het geval. De temperaturen worden weliswaar nog netjes positief en lopen gemakkelijk op naar een 5 tot zelfs 6 graden in West-Vlaanderen en een graadje lager in Oost-Vlaanderen, maar de noordoostelijke wind die er staat, zorgt voor een koud gevoel. De gevoelstemperaturen liggen dan ook een aantal graden lager dan de echte waarden op de thermometers.

Donderdag en de dagen daarop zien we een flinke opbouw van hogedruk ten noorden van ons. Dit is een rechtstreeks gevolg van de SSW die op grote hoogte plaatsvond (zie link onder dit weerbericht). Het gevolg voor ons is een wat aanscherpende noordoostelijke tot oostelijke wind. Die zorgt voor enerzijds koude gevoelstemperaturen en anderzijds ook aanvoer van koudere lucht. Het wordt dan ook effectief kouder en meer winters. Die lucht is meteen ook weer een flink stuk droger zodat de zon er volop bij blijft. Had deze situatie zich in januari voorgedaan, dan keken we tegen enkele diep winterse dagen aan. Echter is het al eind februari aan het worden en die zon staat intussen al flink hoog aan de hemel. Ze heeft dan ook al heel wat kracht zodat ze het kwik overdag gemakkelijk telkens een aantal graden boven nul kan duwen. Van een graad of 5 aan zee tot 3-4 graden landinwaarts. Het zal echter wel telkens kouder aanvoelen dan het is door de doorstaande noordoostelijke wind. In de nachten vriest het overal met minima rond -1 tot -3 in het westen tot een -2 à -4 graden meer landinwaarts. Sluit zeker buitenkraantjes maar weer af om vorstschade te voorkomen!

Naar het weekend toe worden de weerkaarten echt wel spannend. Het zit al enkele dagen in de kaarten en naarmate het dichter bij komt, blijft het er voorlopig in zitten dat er dan een portie extra koude lucht onze kant op komt. Weerkaart-technisch gezien komen we met een totale wintersituatie op de kaarten te zitten waarbij de circulatie bij ons en op grote delen van het noordelijk halfrond omdraait en volledig oostelijk wordt. Daarmee wordt dan erg koude lucht vanuit Rusland onze kant op gestuurd. Dat zou dan in het weekend uitlopen op matige nachtvorsten van -5°C en zelfs lager wat toch een bijzonder flinke prestatie zou zijn voor eind februari. Overdag zouden we  nog amper aan het vriespunt geraken. Natuurlijk moet alles daarvoor goed vallen en is het nog een dag of 4-5 ver, maar de kans dat dit gebeurt, wordt nu toch écht wel groter. Zelfs de pluimverwachtingen voor Vlissingen van het Europese weermodel geven nu diep winterse mogelijkheden. Je vindt deze verwachtingen trouwens elders op de site terug via deze link: https://geertnaessens.be/pluimverwachtingen-vlissingen/ .We volgen het verder op.

Geert, dinsdag 20 februari, 06.35 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten