Weerpraatje:

De voorbije nacht zijn wolken binnengelopen vanaf de kust zodat het niet zo koud is geworden. We starten de dag in West-Vlaanderen met licht positieve minima rond 1 à 2 graden terwijl het in Oost-Vlaanderen meestal rond het nulpunt is om de dag te beginnen. Het wordt vandaag dan ook een bewolkte dag met een storing die dicht in de buurt ligt. Het is grijs en betrokken en er kan van tijd tot tijd wat lichte regen of een buitje vallen, maar grote hoeveelheden zijn het zeker niet. Het is vooral een zaak van het noordwesten, de kust dus, waar al snel enkele druppels kunnen vallen. Verder richting binnenland laten de regendruppels wat langer op zich wachten en lijken pas in de loop van de middag en tegen de avond echt binnen te lopen. Er staat daarbij een wind die ook weer meest uit een nog altijd zuidelijke hoek komt, maar veel meer dan een zwakke tot matige wind zal dat niet zijn. De maxima halen nog altijd een vrij normale waarde met een 6 à 7 graden, maar dat veel minder aangenaam aanvoelen dan de zonnige variant van de voorbije dagen. Die zon laat zich vandaag helaas echt wel niet zien.

Ook vanavond en vannacht is het bewolkt met kans op wat gedruppel. Het zijn en blijven ook dan kleine hoeveelheden, maar er kan van tijd tot tijd wel wat gedruppel aan te pas komen. De minima dalen tegen de ochtend naar een 3 à 4 graden, wat opnieuw wat minder koud is dan de vorige nachten omdat de aanwezige bewolking een verdere uitstraling tegenhoudt. De wind is vannacht zwak en wat variabel van richting om tegen de ochtend geleidelijk noordoost tot oost te worden.

Morgen krijgen we een ander weerbeeld voor de kiezen. De dag blijft nog altijd overwegend grijs met nog altijd diezelfde storing die dicht in de buurt ligt, maar we krijgen toch duidelijk ten noorden en oosten van ons meer invloed van hogedrukgebieden. Daardoor draait in de loop van dinsdag de wind bij ons duidelijk naar een noordoostelijke hoek en lekt er opnieuw geleidelijk aan koudere lucht binnen vanuit het noorden. Die wind zal het een stuk kouder doen aanvoelen dan het in werkelijkheid is, maar ook de temperaturen op de thermometers komen dinsdag toch niet veel verder meer dan een graad of 6.

In de nacht naar woensdag houden we dan licht positieve temperaturen vast want er zijn teveel wolken om een flinke afkoeling te hebben. Veel meer dan een 1 à 3 graden boven nul zal het echter niet zijn. De bewolking trekt daarbij wel geleidelijk westwaarts weg, want er komt drogere lucht binnen. Als dat snel genoeg gebeurt, kan het tegen zonsopgang mogelijks toch hier en daar een enkel graadje gaan vriezen.

Woensdag en de dagen daarop zien we een flinke opbouw van hogedruk ten noorden van ons. Dit is een rechtstreeks gevolg van de SSW die op grote hoogte plaatsvond (zie link onder dit weerbericht). Het gevolg voor ons is een wat aanscherpende noordoostelijke tot oostelijke wind. Die zorgt voor enerzijds koude gevoelstemperaturen en anderzijds ook aanvoer van koudere lucht. Het wordt dan ook effectief kouder en meer winters. Die lucht is meteen ook weer een flink stuk droger zodat vanaf woensdag de zon weer veel meer tevoorschijn komt. Had deze situatie zich in januari voorgedaan, dan keken we tegen enkele diep winterse dagen aan. Echter is het al eind februari aan het worden en die zon staat intussen al flink hoog aan de hemel. Ze heeft dan ook al heel wat kracht zodat ze het kwik overdag gemakkelijk eerst nog naar een 5 à 7 graden kan opstuwen. In de nachten kan het later in de week wel weer een paar graden gaan vriezen. Veel meer dan een -1 tot -2°C lijkt dat voorlopig vlak aan zee niet op te leveren. Landinwaarts zou het tegen het eind van de week wel eens een -3 tot -4°C kunnen worden.
In de tweede weekhelft krijgen we dan ook opnieuw kouder weer, maar wel met vrij veel zon en overdag toch telkens ruim positieve temperaturen. We kunnen het als licht winterweer samenvatten met veel zon en koude nachten. Verdere vooruitzichten naar het weekend toe zijn voorlopig onzeker, maar een verdere licht winterse inslag lijkt het meest waarschijnlijke.

Geert, maandag 19 februari, 06.20 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten