Weerpraatje:

Ook de voorbije nacht kwam het zoals verwacht weer tot lichte nachtvorst, zodat de ochtend koud aftrapt. Lang duurt die koude niet want de zon is er alweer van in de vroege ochtend opnieuw snel bij. De paar aanwezige sluierwolken hinderen haar aanvankelijk nauwelijks of niet en de temperaturen die aan het begin van de ochtend licht onder het vriespunt zitten, gaan snel weer oplopen om dan in de namiddag weer perfect rond de normale waarden voor de tijd van het jaar uit te komen van een 7 tot 8 graden. Lokaal kan dat een graadje meer zijn, zeker als je wat beschut zit. Net als gisteren is er daarbij immers maar een erg zwakke wind die ook vandaag nog steeds een voorkeur heeft voor een zuidelijke richting. De bewolking neemt dan wel in de loop van de dag verder toe. Er ligt een zwakke storing op de Noordzee en die komt heel langzaam dichterbij waarbij in de loop van de middag de bewolking langzaam toeneemt. We houden het echter zeker de hele dag droog en tot tegen de avond zijn er nog ruime zonnige perioden.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe. Hoe dichter tegen de kust, hoe meer wolken er tegen de ochtend zullen komen. Daar koelt het af naar minima van een 2 tot 3 graden want er staat dan een iets meer uitgesproken zuidelijke wind en die voert koele lucht aan van over het vasteland. Landinwaarts kan het kouder worden en in Oost-Vlaanderen kan het tegen de ochtend overal weer een enkel graadje gaan vriezen, zeker daar waar de bewolking wat later binnenschuift.

Morgen wordt dan ook een bewolkte dag met een storing die dicht in de buurt ligt. Het is grijs en betrokken en er kan van tijd tot tijd wat regen of een bui vallen, maar grote hoeveelheden zijn het zeker niet. Het wordt zeker in het noordwesten eerder een wat druilerige dag. Verder richting binnenland laten de regendruppels wat langer op zich wachten en lijken pas tegen de avond echt binnen te lopen. Er staat daarbij een wind die ook weer meest uit een nog altijd zuidelijke hoek komt, maar veel meer dan een zwakke tot matige wind zal dat niet zijn. De maxima halen nog altijd een vrij normale waarde met een 6 à 7 graden, maar dat veel minder aangenaam aanvoelen dan de zonnige variant van de voorbije dagen.

Dinsdagnacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van wat lichte regen of motregen. De minima zitten dan een stuk hoger en blijven rond een 4 graden zitten als laagste waarden. De wind gaat dan wel geleidelijk west tot noordwest worden om tegen de ochtend naar het noordoosten te draaien.

Dinsdag krijgen we een ander weerbeeld voor de kiezen. De dag blijft nog altijd overwegend grijs met nog altijd diezelfde storing die dicht in de buurt ligt, maar we krijgen toch duidelijk ten noorden en oosten van ons meer invloed van hogedrukgebieden. Daardoor draait in de loop van dinsdag de wind bij ons naar noord tot noordoost en lekt er opnieuw geleidelijk aan koudere lucht binnen vanuit het noorden. Die wind zal het een stuk kouder doen aanvoelen dan het in werkelijkheid is, maar ook de temperaturen op de thermometers komen dinsdag toch niet veel verder meer dan een graad of 5. In de nacht naar woensdag houden we dan licht positieve temperaturen vast want er zijn teveel wolken om een flinke afkoeling te hebben. Veel meer dan een 1 à 3 graden boven nul zal het echter niet zijn.

De dagen daarop zien we een flinke opbouw van hogedruk ten noorden van ons en bij ons een wat aanscherpende noordoostelijke tot oostelijke wind die zorgt voor enerzijds koude gevoelstemperaturen en anderzijds ook aanvoer van koude lucht. Die is ook weer een stuk droger zodat vanaf woensdag de zon weer veel meer tevoorschijn komt. Die zon staat intussen al flink hoog aan de hemel en heeft al heel wat kracht zodat ze het kwik overdag gemakkelijk naar een 5 à 7 graden kan opstuwen. In de nachten kan het later in de week wel weer een paar graden gaan vriezen. In de tweede weekhelft krijgen we dan ook opnieuw kouder weer, maar wel met vrij veel zon en overdag toch telkens ruim positieve temperaturen. Het is samen te vatten als een licht winterse toestand dus.

Geert, zondag 18 februari, 08.30 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten