Weerpraatje:

De dag gaat opnieuw koud van start met temperaturen die vanochtend vroeg overal rond of net iets onder het vriespunt te vinden zijn. Aan de grond heeft het daarbij ook overal licht gevroren, dus het is vanochtend vroeg dan ook uitkijken voor een mogelijke gladde plek. Verder start de dag zoals verwacht met heel wat bewolking, maar dit betreft vooral hoge sluierbewolking die wel vrij dik is.

In de loop van de voormiddag gaat de bewolking geleidelijk aan wegschuiven naar het oosten. Daarmee bereiken opklaringen vanuit het westen onze regio en keert de zon weer helemaal terug. Het wordt later in de ochtend dan ook geleidelijk aan zonnig vanaf de kust waarbij de bewolking uiteindelijk vanmiddag helemaal of zo goed als helemaal zal verdwijnen. Daarbij staat een zwakke wind die uit een eerst overwegend noordoost tot oostelijke hoek komt. Later op de dag wordt de wind verander om dan nog later dan toch weer meer uit een zuidelijke hoek te komen. De temperaturen gaan daarbij weer richting normale waarden voor de tijd van het jaar en komen vanmiddag uit op een waarde van een 7 tot 8 graden. Het wordt dan ook opnieuw een erg aangename en perfect normale dag voor half februari.

Vanavond en vannacht is het eerst helder tot licht bewolkt. Daardoor gaan de temperaturen weer vrij snel omlaag en komen later in de nacht weer onder het nulpunt uit. Veel meer dan lichte nachtvorst wordt het echter opnieuw niet zodat de minima tegen morgenochtend uitkomen rond waarden van een 0 tot -1 graad vlak aan de kust tot rond een -1 à -2 graden landinwaarts. Aan de grond mag je daar evident zoals altijd wel een paar graden van af halen zodat het andermaal lokaal uitkijken is voor die ene gladde plek. De wegen liggen er echter aanhoudend goed en droog bij zodat eventuele gladheid echt wel beperkt blijft tot die ene plek. Meerbepaald de gevoelige plaatsen zoals brugdekken en op- en afritten zijn altijd wel plaatsen waar gladheid sneller kan optreden dan elders. Gaandeweg de nacht verschijnen er wel weer een paar hoge sluierwolken, maar dat stelt niet zoveel voor en de wind blijft erg zwak, nog steeds uit diezelfde zuidelijke richting.

Morgen is de zon er dan ook al van in de ochtend opnieuw snel bij. De aanwezige sluierwolken hinderen haar aanvankelijk nauwelijks of niet en de temperaturen die aan het begin van de ochtend licht onder het vriespunt zitten, gaan snel weer oplopen om dan in de namiddag weer perfect rond de normale waarden voor de tijd van het jaar uit te komen van een 7 tot 8 graden. Net als vandaag is er daarbij een zwakke wind die ook morgen nog steeds een voorkeur heeft voor een zuidelijke richting. De bewolking neemt dan wel in de loop van de dag verder toe. Er ligt een zwakke storing op de Noordzee en die komt dichterbij waarbij in de loop van de middag de bewolking gaat overheersen. Het is daarbij niet uit te sluiten dat er aan zee helemaal aan het eind van de middag / begin van de vooravond links of rechts een druppel valt.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking verder toe. Toch koelt het af naar minima van een 2 tot 3 graden want er staat dan een iets meer uitgesproken zuidelijke wind en die voert koele lucht aan van over het vasteland. De bewolking neemt daarbij verder toe en er zou eventueel hier en daar al eens wat lichte regen kunnen vallen.

Maandag wordt een bewolkte dag met een storing die dicht in de buurt ligt. Het is grijs en betrokken en er kan van tijd tot tijd wat regen of een bui vallen, maar grote hoeveelheden zijn het zeker niet. Het wordt eerder een wat druilerige dag met een wind die ook weer meest uit een nog altijd zuidelijke hoek komt, maar veel meer dan een zwakke tot matige wind zal dat niet zijn. De maxima halen nog altijd een vrij normale waarde met een 6 à 7 graden, maar dat veel minder aangenaam aanvoelen dan de zonnige variant van de voorbije dagen.

Dinsdag krijgen we een ander weerbeeld voor de kiezen. De dag blijft nog altijd overwegend grijs met nog altijd diezelfde storing die dicht in de buurt ligt, maar we krijgen toch duidelijk ten noorden en oosten van ons meer invloed van hogedrukgebieden. Daardoor draait in de loop van dinsdag de wind bij ons naar noord tot noordoost en lekt er opnieuw geleidelijk aan koudere lucht binnen vanuit het noorden. Die wind zal het een stuk kouder doen aanvoelen dan het in werkelijkheid is, maar ook de temperaturen op de thermometers komen dinsdag toch niet veel verder meer dan een graad of 5. In de nacht houden we dan licht positieve temperaturen vast want er zijn teveel wolken om een flinke afkoeling te hebben. Veel meer dan een 1 à 3 graden boven nul zal het echter niet zijn.

De dagen daarop komen de diverse weermodellen op één lijn te zitten: flinke opbouw van hogedruk ten noorden van ons en bij ons een wat aanscherpende noordoostelijke tot oostelijke wind die zorgt voor enerzijds koude gevoelstemperaturen en anderzijds ook aanvoer van koude lucht. De maxima gaan tegen het midden van de week in dalende lijn naar een 3 à 4 graden. In de nachten kan het later in de week weer een graadje gaan vriezen, maar de vraag is hoeveel opklaringen er zullen zijn. Het lijkt er sterk op dat er nog veel wolkenvelden aanwezig zijn en dat houdt een sterke nachtelijke afkoeling tegen.

Op langere termijn blijft er zeer veel onzekerheid in de weerkaarten zitten zodat grote uitspraken hierover doen, nog steeds weinig zin heeft. Het hangt ervan af waar de hogedruk die zich ten noorden van ons opbouwt uiteindelijk terecht gaat komen. Dat deze opbouw van hogedruk een gevolg is van de invloed van de SSW (zie link naar artikel hieronder) is vrij duidelijk. Of het uiteindelijk toch nog tot enig winterweer van betekenis bij ons zal leiden, is nog altijd maar de vraag. Het wordt de komende dagen kouder, maar zwaar winterse toestanden zitten nog altijd niet in de kaarten. Integendeel lijken de allerlaatste berekeningen in de tweede weekhelft weer meer zon en hoger maxima op te leveren.

Geert, zaterdag 17 februari, 09.40 uur.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten