Laat me beginnen met een dikke dankjewel aan alle gebruikers en bezoekers van deze site die dagelijks komen kijken, maar de site is intussen enkele jaartjes oud en is aan een complete make-over toe. De site begon als een kleine opzet, maar wordt intussen dagelijks door vele honderden, dikwijls duizenden mensen bezocht en dat vraagt een nieuwe aanpak, opzet en lay-out. Die wordt momenteel in de steigers gezet en het is de bedoeling komend weekend (17-18 februari) de overzet te doen waarbij ook de hosting zal veranderen. Daarbij is het mogelijk dat de site even uit de lucht gaat voor een aantal uur. Schrik dus niet als dit het geval is, de site komt zo snel mogelijk terug én kom zeker terug om ook de nieuwe site volop en verder te gaan gebruiken!

Weerpraatje:

We krijgen vandaag een kleine herhaling van gisteren. De dag start opnieuw koud met temperaturen die gedaald zijn tot rond een -1 à 0 graden. Die minima lopen al snel weer op tot we in de loop van de dag uitkomen rond een 5 à 6 graden en een overdag geleidelijke toename van de wind en de bewolking.
Die wind zit in een zuid tot zuidwestelijke richting en kan net als gisteren weer goed voelbaar zijn met een goed doorstaande wind, zeker in de namiddag. Daardoor zal de gevoelstemperatuur ook weer een stuk lager zitten en voelt het kouder aan dan het eigenlijk is. Verder starten we de dag vooral in het uiterste westen ook met de nodige wolkenvelden waaruit daar, en enkel daar, zelfs tijdelijk in de ochtend een enkele sneeuwvlok zou kunnen vallen. In de loop van de dag schuiven wolkenvelden binnen en raakt het verder en verder bewolkt.
Aanvankelijk zijn dat enkel nog maar hoge wolkensluiers, maar geleidelijk aan komen daar ook lage wolkenvelden bij en raakt de zon het overwicht kwijt. In de avond en nacht komt dan een storing binnen met perioden van regen en vrij veel wind. Die kan zeker aan de kust uithalen met uitschieters die tot een 60 km per uur kunnen halen.
Eventueel kan de regen heel tijdelijk in wat natte sneeuw overgaan, maar die blijft zeker niet liggen want die storing heeft zachtere lucht in haar kielzog zitten zodat de temperaturen al snel weer gaan oplopen.
Eerst kan het kwik in de avond nog wel dalen naar een 2 à 3 graden, maar dat loopt in de nacht op en we krijgen tegen donderdagochtend temperaturen die verder de hoogte in gaan en naar een waarde van 6 tot 8 graden tegen die tijd zodat we donderdagochtend dan ook niet voor gladheid moeten vrezen.

Morgen zitten we dan ook weer in een stuk zachtere lucht waarbij de temperaturen weer richting dubbele cijfers kunnen gaan. We kunnen in de loop van de dag maxima halen die tot rond een graad of 10 halen.
Het blijft overwegend droog, maar er is dan wel duidelijk meer bewolking waaruit vooral in de ochtend nog af en toe al eens een drup regen zou kunnen vallen, maar het gaat dan om erg kleine hoeveelheden en de droge perioden overheersen meer dan duidelijk. Later op de dag gaan er opklaringen doorbreken vanaf het westen zodat de dag eindigt met brede opklaringen.

Vrijdag en in het weekend blijft het ook veelal droog, maar het koelt dan wel weer af naar maxima van een 7 tot 8 graden. Vrij normale maxima voor de tijd van het jaar dus.

Het weerbeeld bestaat verder uit afwisselend wolkenvelden en opklaringen waarbij er van tijd tot tijd zeker redelijk wat ruimte voor de zon kan zijn, al wordt het zeker niet meer zo zonnig als de voorbije dagen het geval was, al zijn de opklaringen en zonnige perioden toch nog altijd dikwijls wel in de meerderheid. Er komen ook van tijd tot tijd wel een aantal wolkenvelden voor.

Neerslag of veel neerslag wordt niet verwacht of het moet eens een heel enkele verdwaalde bui zijn en dan nog. Wel zorgen die opklaringen er in de nacht wel telkens voor dat de minima dan iedere keer rond of zelfs net onder het vriespunt kunnen gaan zitten zodat lokale gladheid mogelijkheid blijft. Ook de eerste indicaties voor het weer na het weekend wijzen op een verder zetten van dit vrij normale tot eerder koele februariweer zonder grote neerslaghoeveelheden en met een wisselende bewolking.

Lees ook: De Polar Vortex en een SSW
Lees ook: Verdere vooruitzichten