De voorbije nacht is het zoals ik het gisteren verwachtte, inderdaad lichtjes gaan vriezen met minima die straks tegen zonsopgang rond of zelfs nog net boven een 0 graden zullen zitten vlak aan de kust en rond een -1, lokaal tot -2 landinwaarts. De temperaturen aan de grond liggen daarbij nog net iets lager, zeker daar waar in de loop van de nacht nog een licht buitje viel met wat korrelhagel. Lokaal zorgt dat vanochtend vroeg voor een klein wit laagje, alsof het wat aangesuikerd ligt 😉 . Het is daarbij wel uitkijken voor mogelijke gladheid op de weg, zeker daar waar nog een buitje viel, met temperaturen die aan de grond wel overal negatief zijn. Vandaag overdag is het dan licht tot wisselend bewolkt met flinke zonnige periodes. De wolken verdwijnen echter niet helemaal uit het weerbeeld. Vooral langs de Frans-Belgische grens kunnen er sporadisch nog wel eens een aantal voorkomen met zelfs kans op een enkele vlok sneeuw die daar lokaal kan vallen. Ook elders kan er van tijd tot tijd nog wel eens een veld met bewolking opduiken. De licht negatieve temperaturen lopen daarbij in de ochtend alweer snel op en worden halfweg de voormiddag alweer overal positief. Een zwakke tot matige noordoostelijke tot oostelijke wind voert echter wel kouder lucht aan. Veel meer dan een maximum van 3 à 4 graden krijgen we dan ook niet op de thermometers te zien. Een licht winters weertype dus. Vanavond koelt het in de heldere lucht vrij snel af en gaat het vrij snel overal weer licht vriezen. Het zou best wel eens kunnen dat de komende avond en nacht meteen al de koudste van deze reeks gaat worden met minima die tegen de ochtend dalen naar een 1 à 2 graden onder nul aan de kust, terwijl dat landinwaarts in West-Vlaanderen naar een -3 graden kan zijn. In Oost-Vlaanderen is het nog een graadje kouder en kunnen de minima landinwaarts tegen de ochtend naar een -3 tot -4 graden dalen. Aan de grond vriest het daarbij evident nog een beetje meer. Het is verder licht bewolkt tot helder met een zwakke wind uit een oostelijke hoek. Tip: sluit buitenkraantjes af, want ook al vriest het maar licht, het kan voldoende zijn om je buitenkraantje te laten bevriezen, met alle ellende van dien. Morgen starten we dan de dag weer met een aantal flinke opklaringen, maar gaandeweg de dag verschijnt er dan toch weer meer bewolking. Die hangt samen met het opdringen van zachtere lucht ten zuiden van ons waarbij het morgen in de Ardennen flink kan gaan sneeuwen. Die neerslag bereikt ons totaal niet. Wij houden het droog, maar de bewolking van die storing schuift wel in onze richting. De maxima komen morgen wel weer gemakkelijk uit op een 3 à 4 graden in de plus met een zwakke wind die eerder weer wat terugdraait naar een noordelijke tot noordoostelijke hoek. In de nacht naar woensdag gaat het vervolgens opnieuw lichtjes vriezen, maar veel meer dan een -2 graden zal dat niet meer opleveren. De bewolking van de storing boven de Ardennen ligt er dan nog steeds en die gaat een verdere afkoeling tegen. Bovendien warmen de bovenluchten ook op en aan de grond zit de wind dan nog steeds in een meer noordelijk gerichte hoek. Die laatste speelt weinig mee want er staat amper wind, maar de aanvoer van koudere lucht uit het oosten tot noordoosten is dan wel alweer tot stilstand gekomen en we moeten het doen met minder koude lucht. Woensdag tot en met vrijdag is het licht winters weer, maar helaas is dat dan wel weer de variant met dikwijls veel wolkenvelden. Of het helemaal droog blijft, is niet zeker. Mogelijks valt er af en toe wel eens een licht buitje, al dan niet met wat regen of wat licht winterse neerslag, maar het zal allemaal bijzonder weinig voorstellen. De wind zit dan in een noordelijk gerichte hoek, maar waait de hele tijd erg zwak. De temperaturen komen in de nachten dan telkens rond of net onder het vriespunt uit, maar veel meer dan eens een -2 graden zal het niet worden en dan nog, het moet daarvoor al langdurig uitklaren. Overdag lekt er dan geleidelijk wat minder koude lucht van over de Noordzee binnen zodat de maxima tegen het eind van de week aan de kust alweer naar een 6 à 7 graden oplopen. Landinwaarts is dat wat minder, maar ook daar halen we elke dag gemakkelijk positieve maxima die daar tegen het eind van de week naar een 3 à 5 graden oplopen. Samenvattend staan we voor een licht winterse week, maar zware wintertoestanden zijn totaal niet aan de orde.