In het weekeind blijven we in de koelere lucht zitten. Er lekt vanaf vandaag tijdelijk een paar dagen koelere noordelijke lucht naar ons toe met zeker in de nachten kans op wat gladheid of winterse ongemakken met minima dicht tegen of rond het nulpunt en vorst aan de grond. Als dan net een bui daarover gaat, kan dat tijdelijk ook voor gladheid zorgen.

Vandaag ligt er echter een storing dicht in de buurt. De wind is noordwest tot noord en er is vrij veel bewolking, maar we houden het wel overwegend droog met af en toe een passerende bui, al dan niet met een licht winters karakter. De bovenluchten worden immers flink kouder en dat triggert de kans op winterse neerslag. De temperaturen kruipen daarbij langzaam naar een graad of 5, wat dus wel enkele graden koeler is dan de voorbije dagen.

In de nacht naar zondag kan het tijdens opklaringen opnieuw afkoelen naar een temperatuur die weer maar net boven of rond het nulpunt zit. De opklaringen blijven echter de onzekere factor. Vallen die breed uit, dan kan het zomaar richting 2 à 3 graden onder nul gaan, bij veel bewolking is dat uiteraard niet het geval. Zoals het er nu naar uitziet, blijft die bewolking ons echter parten spelen en is het pas morgen dat er geleidelijk wat drogere lucht arriveert. Voor komende avond en nacht gaan die temperaturen dus niet zo heel diep wegzakken en blijven misschien wel op de meeste plaatsen zelfs nog positief.

Morgen krijgen we dan geleidelijk meer opklaringen, maar een noordoostelijke wind houdt het koud met maxima van maar een 3 tot 5 graden. Die noordoostelijke stroming trekt wel veel koudere lucht naar ons toe vanuit het noorden waar we dan een aantal dagen mee te maken krijgen. Die lucht is ook droger zodat zondag overdag de zon geleidelijk steeds meer slagkracht krijgt. Het blijft dan overwegend droog al is een heel enkel buitje nog steeds niet volledig uit te sluiten.

In de nacht naar maandag kan het lichtjes gaan vriezen met minima die tegen de ochtend rond -1 tot -3 graden uitkomen. Aan de grond is lichte tot matige vorst mogelijk. Maandag overdag is het dan licht tot wisselend bewolkt met flinke zonnige periodes. Veel meer dan een maximum van 3 à 4 graden krijgen we dan niet bij een matige noordoostelijke wind. Een winters weertype dus.

De dagen daarna blijven we in koude lucht zitten met vorst in de nachten, maar overdag telkens wel licht positieve temperaturen. Veel meer dan lichte nachtvorst zal het allemaal niet worden, daarvoor komen we niet diep genoeg in de koude lucht terecht en is de luchtdrukverdeling niet goed. We krijgen een aantal dagen met koudere nachten met lichte nachtvorst, maar zelfs dat is niet volledig zeker. Veel zal afhangen van de bewolking die vanaf dinsdag en woensdag tot bij ons geraakt en daar is nog niet veel met zekerheid over te zeggen. Het zou echter zomaar kunnen dat die dagen zwaar bewolkt tot betrokken gaan worden waardoor er niet veel koude zal te bespeuren zijn in de nachten.